Európai tisztviselők beszéltek arról, hogy Kijev nem osztja meg a szövetségeseivel a tavaszi ellentámadás részleteit, mivel az ukránok félnek az adatszivárgástól. A kijevi vezetés a titkolózást a Pentagon-iratok kiszivárgásával indokolja.

Hirdetés

Mint ismert, márciusban több száz oldalnyi titkosított dokumentumot szivárogtatott ki a massachusettsi légierő bázisáról egy fiatal katona, Jack Teixeira. A botrányt a Pentagon-iratokként kezdték emlegetni, a nyilvánosságra került iratokból egyebek között az is kiderült,

hogy az Egyesült Államok több NATO-szövetségese után is kémkedett.

Emellett a papírok információkat tartalmaztak az ukránok tervezett tavaszi offenzívájáról, az ukrán veszteségekről, a fegyverszállításokról és a háború egyéb mozzanatairól.

Az adatszivárgás után Kijev sokkal óvatosabb lett a megosztott információkkal. A Politico azt írja, hogy a botrány óta Ukrajna csak annyi adatot oszt meg az Egyesült Államokkal és Európával, amennyi a fegyverszállítmányokhoz feltétlenül szükséges.

Korábban írtuk

A kijevi vezetés a hírek szerint a határain belül is rendkívül óvatosan kezeli az ellentámadás részleteit. Még a katonai adminisztrációban is csak kevesen ismerik a tervet.

A vg.hu teljes cikke ITT olvasható.