Oleh Nyikolenko, az ukrán külügyi tárca szóvivője a közösségi médiában erősítette meg a brazil elnöknek szóló meghívást. A bejegyzés szerint Lulának azért kellene Kijevbe látogatnia, hogy „megértse az orosz agresszió valódi okait és a globális biztonságra gyakorolt következményeit”.

Hirdetés

A meghívás bejelentése előtt egy nappal, hétfőn érkezett brazíliai látogatásra Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, és megállapította, hogy a dél-amerikai országnak Moszkváéhoz hasonló az álláspontja az egy éve tartó háborúról.

Nyikolenko közölte: Kijev érdeklődéssel figyeli Lula erőfeszítéseit a megoldásra, de nem fogadja el, hogy egyformán kezelje „az áldozatot és agresszort”.

A szóvivő elutasította Lula azon nézetét is, hogy „a halálos agresszióval szemben védekező Ukrajnát támogató országok a háborúra buzdítanának”. A brazil elnök a háború elhúzódásáért az Egyesült Államokat és az Európai Uniót tette felelőssé, mondván, hogy folyamatosan fegyvert szállítanak Ukrajnának.

Korábban írtuk

Lula a háború mielőbbi befejezése érdekében a be nem avatkozás politikája és nyílt diplomácia mellett foglalt állást, és semleges országok bevonásával a két háborús fél között közvetítői szerepet ellátó „stáb” megalakítását szorgalmazta. A brazil elnök béketerve szerint Oroszországnak vissza kellene adnia a tavaly február óta általa elfoglalt területeket, cserébe pedig Kijev lemondhatna a 2014-ben Oroszországhoz csatolt Krímről.