Fotó: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk
Volodimir Zelenszkij ukrán (b) és Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök sajtótájékoztatót tart Kijevben 2023. június 16-án
Hirdetés

Cyrill Ramaphosa Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatót.

Volodimir Zelenszkij az afrikai vezetőkkel folytatott tárgyalása után leszögezte, az Oroszországgal folytatandó tárgyalások akkor lesznek lehetségesek, ha Moszkva minden katonáját kivonja a megszállt területekről. Az ukrán elnök szerint ha most folytatnának bármilyen tárgyalást Oroszországgal, az a háború befagyasztását jelentené.

Az ukrán elnök azzal vádolta meg Moszkvát, hogy a 2022. februári invázió kezdete előtt Oroszország hosszan igyekezett becsapni a világot a minszki egyezményekkel, amelyet azzal a céllal kötöttek meg, hogy megpróbálják rendezni a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadárokkal folytatott konfliktust, és amelyet Oroszország arra használt fel, hogy új offenzívát készítsen elő a szomszédja ellen.

A közvetítés céljából pénteken Ukrajnába érkezett, dél-afrikai vezetőkből álló küldöttséget reggel egy Kijev ellen irányuló orosz rakétacsapás fogadta, amelynek következtében bekapcsoltak a légvédelmi szirénák és robbanások hallatszottak.

Korábban írtuk

Az ukrán légierő közölte, hogy 12 orosz, közöttük több Kindzsal típusú hiperszónikus rakétát lőttek le a főváros térségében, ahol hét ember, közöttük két gyermek sebesült meg a rakéták darabjaitól.

Az afrikai küldöttség először a Kijev melletti Bucsába látogatott, ahol a több száz polgári lakost mészároltak le, a tömegmészárlás elkövetésével Oroszországot vádolják. Szombaton Oroszországba látogatnak, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkoznak.

A küldöttségnek négy államfő – Cyrill Ramaphosa (Dél-afrikai Köztársaság), Macky Sally (Szenegál), Hakainde Hichilema (Zambia), valamint Azali Assoumani (Comore-szigetek), az Afrikai Unió elnöke a tagja, továbbá Kongó, Uganda és Egyiptom képviselői is helyet kaptak a delegációban.