Fotó: MTI/AP/Andy Wong
Hirdetés

„Gyakorlatiasabb és hatékonyabb intézkedéseket fogunk hozni a belső kereslet potenciáljának bővítése, a piac saját életerejének aktiválása, az összehangolt fejlődés előmozdítása, a zöld átmenet felgyorsítása és a külvilág felé való magas szintű nyitás elősegítése érdekében” – fogalmazott Li.

Kína gazdasági növekedése a második negyedévben meg fogja haladni az első negyedévit, és az ország teljesíteni fogja az idei évre kitűzött 5 százalékos növekedési célt – mondta. Az első negyedévben 4,5 százalékkal bővült a kínai gazdaság.

Li beszédében szóba hozta a „Kínának való kitettség csökkentésére” törekvő nyugati politikai irányzatot is. „Nyugaton jó néhányan szorgalmazzák ezt az úgynevezett ‘kockázatmentesítést’ (de-risking), és úgy gondolom, hogy bizonyos mértékig ez egy elég csalóka hozzáállás” – fogalmazott Li. Úgy vélte, „az elmúlt években ily módon kialakított láthatatlan akadályok egyre szélesebb körben terjednek, és a világot a széttöredezés, sőt a konfrontáció felé terelik”.

„Határozottan ellenezzük a gazdasági és kereskedelmi kérdések mesterséges átpolitizálását” – mondta a kínai miniszterelnök, aki hangsúlyozta, hogy Kína továbbra is nyitott az üzleti kapcsolatok kiszélesítése iránt, és szívesen látja a külföldi befektetőket.

Korábban írtuk

A kínai vezető négy pontban foglalta össze a jelenleg eléggé zavaros geopolitikai helyzet biztonságos kezelését. Először is javítani kell a kommunikációt és az eszmék cseréjét a nemzetközi közösségen belül. „A hatékony kommunikáció és az átfogó, holisztikus és objektív szemlélet hiánya könnyen előítéletekhez, sőt sztereotípiákhoz vezethet” – mondta.

Másodszor, a szolidaritás és az együttműködés szükségességére hívta fel a figyelmet a már megtapasztalt globális válságok tükrében. „Közös jövővel rendelkező közösség vagyunk, meg kell becsülnünk az együttműködésből származó előnyöket, el kell fogadnunk a mindenki számára előnyös együttműködés koncepcióját, és együtt kell dolgoznunk a globális kihívások leküzdésén, az emberi fejlődés előmozdításán” – fogalmazott.

Harmadik pontként megjegyezte, hogy a gazdasági globalizáció tükrében minden országnak jobban kellene törekednie a nyitottságra, mert „a gazdasági globalizáció történelmi trend”, amely „minden ellenszél és buktató ellenére folyamatosan halad előre.”

Végezetül pedig a kínai Államtanács elnöke hangsúlyozta, hogy a konfliktusok és a nemzetközi instabilitás miatt kialakult általános szorongás okán többet kellene tenni a béke és a biztonság garantálása érdekében. Hathatós erőfeszítésekre lenne szükség a méltányosság és az igazságosság fenntartására a nemzetközi kapcsolatokban a békés és stabil fejlődést elősegítő környezet biztosítása érdekében – szögezte le.