A hírügynökség által megkérdezett amerikai tisztviselők szerint a hadianyagot a tavaly júliusi és augusztusi Talisman Sabre gyakorlatok során rejtették el. Az Ausztráliában és környékén tartott gyakorlatokon 13 ország több mint 34 ezer katonája vett részt, és a harckészültség és a logisztikai képességek fokozására összpontosított – írja az Orosz Hírek.

Hirdetés

A gyakorlatokon használt felszerelések között 330 jármű és pótkocsi, valamint 130 konténer volt, amelyeket Ausztrália délkeleti részén tárolnak. Ez egy konfliktus esetén elegendő lenne körülbelül három század logisztikai ellátására, amelyek együttes létszáma 500 vagy annál több katona. Alternatívaként a felszereléseket a jövőbeni gyakorlatok során vagy egy esetleges természeti katasztrófa kezelésére is fel lehetne használni.

Az Egyesült Államokban működő kínai nagykövetség nem kommentálta közvetlenül a jelentést, de a Reutersnek azt nyilatkozták, hogy Washingtonnak “fel kell hagynia a katonai kapcsolatok fokozását a tajvani régióval”, és “fel kell hagynia olyan tényezők létrehozásával, amelyek fokozhatják a feszültséget a Tajvani-szorosban”.

Az Egyesült Államok és Kína között Tajvan ügyében az elmúlt hónapokban tovább mélyült a szakadék, amelyet Washington fegyvereladásai, valamint magas rangú törvényhozóknak az önigazgatású szigetre tett látogatásai tápláltak.

A teljes cikk az Orosz Hírek oldalán olvasható IDE kattintva.

Korábban írtuk