Kína december elején előzetes figyelmeztetés nélkül feloldotta a koronavírus-járvány féken tartását célzó korlátozások nagy részét. A kínai kórházak azóta telítődtek, a krematóriumok nem győzik fogadni a halottakat, és sok gyógyszertár kifogyott a lázcsillapítókból.

Hirdetés

A hatóságok által nyilvánosságra hozott számok eközben sokkal alacsonyabbak, mint korábban, mert egy módszertani változtatás miatt kizárólag a koronavírus miatt fellépő légzési elégtelenségben elhunytakat veszik figyelembe a halálozási statisztikákban.

Sok szakértő és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a változtatás nem tükrözi a valódi járványhelyzetet.

Michael Ryan, a WHO egészségügyi vészhelyzetekkel foglalkozó megbízottja szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: az új definíció túl szigorú, így az adatok nem tükrözik a valódi esetszámokat sem az új fertőzöttek, sem a kórházban ápoltak, sem a halálos áldozatok számát illetően.

Mao Ning kínai külügyi szóvivő csütörtökön jelezte: reméli, hogy „a WHO továbbra is a tudomány, az objektivitás és az elfogulatlanság talaján foglal állást a kérdésben, és aktív szerepet játszik a járvány kihívásaira adott globális válaszban”. A tisztségviselő aláhúzta: Peking a járvány kezdete óta nyíltan és transzparensen kommunikál a nemzetközi közösséggel, megosztva az információkat és az adatokat.

Hivatalos adatok szerint az 1,4 milliárd lakosú ázsiai országban december óta mindössze huszonhárman vesztették életüket a koronavírus miatt, holott a fertőzöttek száma példátlanul nagy. A járvány terjedése ellenére a kínai hatóságok vasárnaptól eltörlik a karanténkötelezettséget, és újból lehetővé teszik, hogy a kínaiak külföldre utazzanak.

A hongkongi határ, amely az elmúlt három évben gyakorlatilag zárva volt, vasárnaptól újra megnyílik. A kínai kormány egy közleményben azt írta: fokozatosan nő a járatok száma Kína és Hongkong között, eltörlik az utasok létszámára vonatkozó korlátozást, és az utazóknak nem kell karanténba vonulniuk. Az új kvótarendszer szerint naponta akár 60-60 ezren is utazhatnak a két irányban. Emellett a jelenleg üzemelő három mellé megnyitnak további négy határátkelőt.

Francois Braun francia egészségügy miniszter csütörtökön aggasztónak nevezte a kínai járványhelyzetet. A France 2 francia tévécsatornának nyilatkozva elmondta: bár Franciaországban egyre csökken a koronavírussal fertőzöttek és a kórházban ápoltak száma, „ami Kínában történik, az aggodalomra ad okot”.

Az Európai Unió tagállamai szerdán megállapodtak, hogy óvintézkedéseket vezetnek be a Kínából érkezőkkel szemben.

Korábban írtuk