Bruno Le Maire, aki egy kínai-francia gazdasági és pénzügyi fórum éves ülésén vesz részt, azt mondta, hogy „Franciaországban szívesen látják a kínai befektetőket, különösen az elektromos járművek és az akkumulátorok terén”.

Hirdetés

„Szeretnénk üdvözölni a nagy kínai befektetéseket Franciaországban, de közben figyelembe véve, hogy mi az, ami érinti a szuverenitást és mi nem” – figyelmeztetett azonban a miniszter, hogy Kína kapcsán egyes országok aggódnak „nemzetbiztonságuk” miatt.

A francia miniszter a Ho Li-feng gazdasági és pénzügyi kérdésekért felelős kínai miniszterelnök-helyettessel folytatott megbeszélést követően beszélt erről. A kínai illetékes reményét fejezte ki, hogy Franciaország „méltányos, igazságos és megkülönböztetéstől mentes kereskedelmi környezetet fog biztosítani”, és hozzátette: a kínai befektések csaknem 50 ezer új munkahelyet teremtettek Franciaországban az elmúlt években.

Franciaország Kínával szembeni kereskedelmi hiánya közel 54 milliárd euró volt tavaly.

Korábban írtuk

Bruno Le Maire Pekingből a „Kínai Szilícium-völgynek” is nevezett Sencsenbe utazik tovább, ahol kínai befektetőkkel és vállalatvezetőkkel, köztük a BYD járműgyártó cég irányítójával is találkozik. A BYD azt fontolgatja, hogy elektromos járműgyárat nyit valahol Európában.