Miután az Egyesült Államok felnőtt lakosságának mindössze 0,6 százaléka tartja magát transzneműnek, mi sem természetesebb, mint az, hogy a világszerte ismert francia kozmetikai cég, a L’Oréal szükségesnek tartotta, hogy közülük válassza ki egyik legújabb kampányarcát. A terv azonban rettentően rosszul sült el.

Képernyőfotó: instagram.com/munroebergdorf


Képernyőfotó: instagram.com/munroebergdorf

A 29 éves Munroe Bergdorfot a cégóriás egy, a másságot ünnepelni hivatott kampányához szerződtette, csak azt felejtették el megkérdezni a színesbőrű modelltől, ő vajon hogyan áll azokhoz, akik mások, mint ő.

Egy hosszú Facebook-posztjából ugyanis rögvest kiderült, hogy a másság népszerűsítője nem kifejezett rajongója a fehér embereknek.

“Őszintén szólva nincs több energiám a fehér emberek rasszista erőszaktetteiről beszélni. Igen, az ÖSSZES fehér emberéről” – írta a férfiból lett nő. – “Mert a legtöbben fel sem fogjátok vagy nem vagytok hajlandók belátni, hogy a létezésetek, kiváltságaitok és sikeretek csak a színesbőrűek kárának, vérének és halálának következtében válhattak valóra. A teljes léteteket átitatja a rasszizmus. A mikroaggressziótól a terrorizmusig ti építettétek fel ennek az egész sz*rnak az alapját”.

A kirúgott modell még csak azzal sem ért egyet, hogy a rasszimus tanult és nem veleszületett ideológia. Ezzel kapcsolatban azt írta: “Majd akkor beszéljünk, amikor rájöttetek, hogy a rasszizmus nem tanult, hanem öröklött és a kiváltáságon keresztül száll – tudatosan vagy tudat alatt – generációról generációra. Majd amikor a fehér emberek beismerik, hogy az ő fajuk a legerőszakosabb és legelnyomóbb természeti erő a Földön… majd akkor beszélhetünk”.

Az egyén persze később letörölte az agymenést, de szerencsétlenségére addigra már a L’Oréal felsővezetői is tudtak róla és legott fel is bontották a vele kötött szerződést. 

A The Sun című brit lapnak a cég egyik szóvivője úgy nyilakozott, “A L’Oréal támogatja a másságot és a mindenkire érvényes toleranciát, függetlenül egy személy származásától, hátterétől, nemétől és vallásától. (…) Úgy hisszük, a Munroe Bergdorf által nemrégiben tett megjegyzések ellentmondanak ezeknek az értékeknek, így azt a döntést hoztuk, hogy megszakítjuk vele a szerződéses viszonyt”.

demokrata.hu (Forrás)