Jóváhagyta csütörtökön az olasz szenátus végső, harmadik olvasatban a jogos védelemről szóló törvény bővítését, amely lehetővé teszi a legálisan tartott fegyver használatát a betörés vagy rablás elleni védelem részeként.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Az olasz felsőházban 201-en szavaztak a módosító javaslatra, 38-an szavaztak ellene, hatan tartózkodtak. A módosításra az olasz kormánypártok, a Liga és az Öt Csillag Mozgalom (M5S), továbbá a Silvio Berlusconi vezette, jobbközép Hajrá Olaszország (FI), illetve a szélsőjobboldali Olaszország Testvérei (FdI) szenátorai szavaztak, míg a javaslat ellen szavazók a balközép Demokrata Párt (PD) és függetlenek soraiból kerültek ki.

A módosított törvény értelmében „mindig jogos” a védelem abban az esetben, ha betörnek  bárki otthonába vagy boltjába, és fizikailag fenyegetik őt. Nem teszi azonban lehetővé, hogy a sértett rálőjön a menekülő vagy mozgásképtelen betörőre, továbbá nem menti fel a vizsgálat és annak lehetősége alól, hogy bíróság elé állítsák abban az esetben, ha a lövöldözés sebesüléssel vagy halállal végződik.

„A bűnözőknek mától tudniuk kell, hogy még nehezebb rablónak állni Olaszországban” – mondta újságíróknak a szavazást követően a Matteo Salvini olasz belügyminiszter, aki egy „A védelem mindig jogos” feliratú pólót viselt.

A módosítást bírálók közül egyesek szerint viszont a törvény az „amerikai fegyverkultúra importálása”.

Francesco Minisci, az olasz bírók országos szövetségének (ANM) elnöke szerint a reform rossz üzenetet közvetít, mivel általa az emberek azt gondolhatják, hogy szabadabb kezet kaphatnak ahhoz, hogy feltételezett bűnözőkre lövöldözzenek.

Giorgio Beretta, egy fegyverellenes aktivista szerint Olaszországban nincs bűnözési hullám, amely indokolta volna a jogszabályi változtatásokat. Tavaly mindössze 16, betöréssel vagy rablással kapcsolatos gyilkosság történt, ami 30 éves mélypontnak számít – jegyzi meg.