Fotó: shutterstock illusztráció

Nevében is visszájára fordul a két és fél éve meghirdetett német Willkommenskultur, a menekültek nagyvonalú befogadása – legalábbis Bajorországban –írja a Magyar Idők munkatársa. Markus Söder – aki várhatóan március végéig átveszi Horst Seehofertől a tartomány miniszterelnöki posztját – programjában saját bajor határőrség létrehozását, illetve menekült- és kitoloncolási hivatal létrehozását is szorgalmazza.

Németországban eddig ódzkodtak az ilyen sprőd megfogalmazásoktól, noha 2016-ban 25 ezer sikertelen menedékkérőt toloncoltak ki, több mint háromezret közülük Bajorországból, amely a migrációnak leginkább kitett német tartomány – írja a Magyar Idők, amely szerint a legtöbb kiutasított a nyugat-balkáni országokból való, de szíriaiak és afgánok is voltak köztük.

Arról is voltak korábban hírek, hogy a kitoloncolás sem zökkenőmentes: egyes pilóták megtagadták a szolgálatot, mert biztonsági kockázatot láttak a kiutasítottak Afganisztánba való visszaszállításában. Egy német tévériport szerint a hazaküldött af­gánok – tört németséggel, de a szitokszavakat jól ismerve – pocskondiázták a németeket, amiért így bántak velük.

Az őszi bajorországi tartományi választás az idei év legjelentősebb szavazása lesz a németeknél, hacsak kudarcba nem fulladnak a szövetségi szintű nagykoalíciós tárgyalások, és előrehozott voksolást nem kell tartani – hívja fel a figyelmet a Magyar Idők cikke. A bajor álláspont a migrációs kérdésben a berlininél jóval konzervatívabb, inkább az osztrákhoz, sőt a magyarhoz áll közelebb. Mégis, Seehofer vezetésével a bajor politikát hetven éve uraló Keresztényszociális Unió (CSU) szeptemberben a leggyengébb eredményét érte el a Bundestag-voksoláson.

A miniszterelnök nem tudta Berlinben elérni, hogy vezessék be Németország egészére a 200 ezer fős éves menekültbefogadási plafont; igaz, a legutóbb elfogadott álláspont szerint a reménybeli koalíciós partnerek „törekednek” rá, hogy a számot 180 ezer és 220 ezer fő között tartsák. Seehofer maradt ugyan a pártelnök, de a kijelölt listavezető már Söder, a tartomány pénzügyminisztere.

A CSU célja, hogy az ősszel megerősítse a párt pozícióját, és főleg ne szoruljon koalícióra a tartományi gyűlésben.

(hirado.hu)