Szomália kiutasította az ENSZ főtitkárának helyi különmegbízottját, a dél-afrikai származású Nicholas Haysomot, akit a kormány a belügyekbe való beavatkozással vádol. A kelet-afrikai ország külügyminisztériuma által kedden, a késői órákban kiadott közlemény szerint Haysom megsértette Szomália szuverenitását, így nemkívánatos személlyé nyilvánítják.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Haysom egy december 30-ai keltezésű levélben kérdéseket vet fel az ENSZ által támogatott szomáliai biztonsági erők szerepével kapcsolatban Muktar Robow letartóztatásának ügyében. Robow az al-Shabaab nevű szomáliai szélsőséges iszlamista terrorszervezet egyik korábbi vezetője volt. 2018 őszén indulni szándékozott egy helyi választáson, de kizárták.

A szomáliai külügyminisztérium kedd esti közlése szerint Nicholas Haysom nem dolgozhat az országban, mert a tisztviselő „nyíltan megsértette az ENSZ szomáliai hivatalának vonatkozó szabályait”. Ezzel gyakorlatilag nemkívánatos személlyé minősítették Haysomot.

Haysom a december 30-ai keltezésű, a szomáliai belbiztonsági miniszternek címzett levelében aggályait fejezte ki a kormány hozzáállását illetően Robow letartóztatása és az azt követő zavargások kapcsán. Haysom írása szerint legkevesebb 15 civil halt meg, továbbá mintegy 300 személyt – köztük gyereket – vettek őrizetbe, amikor Robow letartóztatása után tüntetések robbantak ki a dél-szomáliai Baidoa városában.

A kormány állítása szerint azért tartóztatták le Robowot, mert azt gyanították, hogy harcosokat és fegyvereket hozott az ország délnyugati tartományának fővárosába, Baidoába. Robow ebben a térségben próbált indulni az elnökségért.

A kormány döntése Haysom kiutasításáról fokozhatja a főváros, Mogadishu és a félig autonóm területek közti szembenállást.

Szomáliában az 1990-es évek polgárháborúja óta bizonytalanság uralkodik. Az országban az al-Kaida terrorhálózattal kapcsolatban álló al-Shabaab harcol a nemzetközileg elismert kormány ellen. Az Afrikai Unió csapatai és a szomáliai hadsereg 2011-ben kiűzte a fővárosból a lázadókat, akik vidéken továbbra is aktívak.

Muktar Robow 2017-ig az al-Shabaab egyik vezetője, illetve szóvivője volt. 2017-ig 5 millió dolláros amerikai vérdíj volt kitűzve rá. Az al-Shabaab Afrika egyik legveszélyesebb terrorcsoportja.