Közvélemény-kutatási eredmények szerint számos gyakorló katolikusnak sokkal inkább tetszik Matteo Salvini bevándorláspolitikája, mint Ferenc pápáé. 

Fotók: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotók: ShutterStock.com (illusztráció)

A német Die Welt már múlt héten megírta, hogy a migrációval kapcsolatos nézetei miatt lassan Matteo Salvini válik az olasz katolikusok vezetőjévé, miközben egyre kevesebben támogatják Ferenc pápa befogadó nézeteit.

Luca Comodo, az Ipsos kutató cég igazgatója nemrégiben azt nyilatkozta, hogy a közvélemény-kutatások szerint „jelenleg egyértelmű különbség van a katolikusok nagy része és az egyházi vezetők véleménye között”.

Azok között a hívők közt, akik hetente legalább egyszer járnak misére – ami az olaszok nagyjából egyharmadát jelenti – Salvini támogatottsága négy hónap alatt megduplázódott (a márciusi 15,7 százalékról júliusban 31,8 százalékra). Ugyanakkor Ferenc pápa népszerűsége folyamatosan csökken az olaszok körében: 2013-ban még a minden héten misére járók 96 százaléka, az összes katolikusnak pedig 91 százaléka volt vele elégedett, ám ezek az arányok azóta 10, illetve 18 százalékkal csökkentek.

Az olasz média a pápa népszerűségének „összeomlását” a vatikáni vezető migránsbefogadó üzeneteinek tulajdonítja, amely miatt sokan érzik úgy, hogy elveszítette a kapcsolatot az olasz társadalommal. Oliviero Forti, aki az olasz Caritas bevándorlási felelőse, arról beszélt, „sok katolikus nem tartja már spirituális vezetőnek a Szentatyát, éppen ellenkezőleg, néha azzal vádolják, hogy eltávolodott azoktól a problémáktól, amelyekkel az embereknek szembe kell nézniük”.

Egy olasz internetes magazin addig is elment, hogy Matteo Salvini lesz – spirituális értelemben – a „következő pápa”, köszönhetően az illegális bevándorlás elleni kőkemény kiállásának és annak, ahogy az olaszok érdekeit minden más elé helyezi.

Salvinit jelenleg a legmegbízhatóbb politikusnak tartják hazájában, és sokan „szupersztárnak” nevezik. Az olasz polgárok támogatása még inkább megerősítette a belügyminisztert abban, hogy a belülről és az unióból jövő nyomásnak is ellenállva folytassa munkáját.

Mindennek ellenére Salvinit katolikus prominensek rendszeresen kritizálják: nevezték már sátáninak és az antikrisztusnak is.