A Facebook közlése szerint a projekt a Covid-19 Információs Központ mintájára jött létre. Az elmúlt hónapban az amerikai elnökválasztással kapcsolatban valósítottak meg hasonló kezdeményezést.

Hirdetés

A Climate Science Information Centert az Egyesült Államokban, Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban indítják elsőként, majd más országokban is.

A központ olyan terület a Facebookon, amelyen a világ vezető klímaszervezeteitől származó tényszerű információk találhatók meg, és amely segít az embereknek, hogy a mindennapokban is valódi lépéseket tegyenek a klímaváltozás ellen – közölte a cég.

A központ felületén magas minőséget képviselő szerzőktől és más forrásokból származó, a klímaváltozással kapcsolatos írások is elérhetőek lesznek.

Korábban írtuk

A Facebookot azzal vádolták, hogy irányelvei teret engednek a valótlan állításoknak is a klímaváltozással kapcsolatban, mivel tényeket ellenőrző rendszere kivételt tesz a véleményt megfogalmazó írásokkal. Elsősorban a közvetlen veszélyt jelentő valótlan információk kezelésével foglalkoznak, mint például a koronavírus hamis gyógymódjairól szóló híresztelésekkel vagy az erőszakra ösztönző gyűlöletbeszédekkel.

Nick Clegg, a Facebook globális irányelvekkel foglalkozó vezetője elmondta, hogy továbbra is kivételt élveznek a politikusok által posztolt valótlan állítások a klímaváltozás témájában, holott ezek gyakran a platform legnépszerűbb tartalmai.

„Soha egyetlen közösségimédia-felület sem próbálkozott ezek kizárásával azon egyszerű oknál fogva, hogy a politikai beszédeket mindig a túlzások, a statisztikák válogatott használata, valamint az egyik jelölt erényeinek és a másik vétségeinek felnagyítása jellemzi” – emelte ki Clegg.