Fotó: MTI/AP/Zurab Cercvadze
A „külföldiügynök-törvény” ellen tüntetõket rendõrök tartóztatják fel Tbilisziben 2024. április 29-én.
Hirdetés

A nap folyamán ismét ezrek követelték a törvény visszavonását. A biztonsági erőkkel a parlament épületénél történt összecsapásban többen megsérültek. A tiltakozók egyebek között tojásokkal és palackokkal dobálták meg a rendőröket, akik megkezdték a törvényhozás előtti térről kiszorítani a demonstráció résztvevőit.

A törvényhozásban kedden tárgyalták második, és ezzel utolsó előtti olvasatban azt a vitatott jogszabályt, amelyet a Georgiai Álom – Demokratikus Georgia kormánypárt áprilisban terjesztett ismét a parlament elé. Az indítvány előírná, hogy a szervezeteket, amelyeknek anyagi eszközei több mint 20 százalékát külföldről finanszírozzák, külföldi befolyásoló ügynökökként regisztráltassák. Bírálói ezt ahhoz a törvényhez hasonlítják, amelyet Oroszország széles körben alkalmaz a másként gondolkodók elleni fellépéshez.

A törvényjavaslat újbóli beterjesztése ellen április 15. óta az ellenzék és a civil szervezetek újra és újra az utcákra vonultak.

Az Európai Unió, amely decemberben adta meg Georgiának a tagjelölti státuszt, felszólította a tbiliszi vezetést, hogy ejtse ezt az előterjesztést.

Korábban írtuk