Fotó: MTI/EPA/EFE/Ernesto Mastrascusa
Kormányellenes (b) és kormánybarát tüntetõk dulakodnak Havannában 2021. július 11-én.
Hirdetés

Havanna utcáin csend honolt hétfőn, erős volt a rendőri jelenlét, az előző napi demonstráció helyszínét pedig elkordonozták. Gyakoriak voltak a kimaradások a mobilinternet-szolgáltatásban.

A Cubalex arról számolt be, hogy egyeseket már a megmozdulásokon őrizetbe vettek, másokat csak később.

„Lehetetlenné válik itt az élet. Nem tudom, ez megtörténhet-e újra, a fővárost militarizálták. Ennek ellenére a kubaiak félelme mégis enyhül” – hangsúlyozta egy névtelenül megszólaló 21 éves helyi lakos a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva.

Mások abbéli reményüket fejezték ki, hogy nem lesznek újabb tüntetések, szerintük a párbeszéd előremutatóbb és kockázatmentesebb lenne.

Korábban írtuk

Vasárnap több kubai városban kormányellenes demonstrációk voltak, ezrek vonultak utcára, hogy így tiltakozzanak a nehéz gazdasági helyzet és általánosságban véve is a „diktatórikus” vezetés és a rossz kormányzás, illetve a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások ellen.

Hasonló nagyságú tüntetésekre már több mint huszonöt éve nem volt példa a karibi szigetországban.

Miguel Díaz-Canel kubai elnök televíziós beszédében az Egyesült Államokat és a Kubát sújtó gazdasági szankciókat tette felelőssé a demonstrációkért, s felszólította támogatóit, hogy ne üljenek fel a provokációknak.