Tíz, nagyrészt különböző svéd egyetemek professzoraiból álló akadémikus bírálta Anders Ygeman integrációs miniszter javaslatát, aki kijelentette, hogy támogatna egy olyan szabályozást, amely korlátozná a nem skandináv vagy „nem északi” lakosok számát adott területeken, hogy így előzzék meg azok többségbe kerülését

Hirdetés

„A javaslatot nehéz komolyan venni, ugyanakkor az ijesztő is. Az apartheid rendszert és a kormányzati szintű rasszizmust juttatja eszünkbe, amely bebetonozná és legitimálná az etnikai megosztottságot, ahelyett, hogy harcolna ellene” – fogalmaztak az akadémikusok az Expressen című lapban megjelent véleménycikkükben.

A tudósemberek azt is állították, hogy Ygeman érvelése „abszurd”, és azt hangoztatták, hogy a sikeres integrációs folyamathoz „egy olyan kölcsönös, közös társadalomépítésre lenne szükség, ahol a különböző etnikai eredetű svédek egyenlő feltételek mellett vegyülnek el, és egyenrangúként kezelik őket”.

„Az integráció olyan társadalmat feltételez, ahol senkit sem tekintenek inkább «svédnek» vagy «északiaknak», mint bárki mást annak etnikai hovatartozása vagy bőrszíne miatt, ahol az identitások összetettek, kevertek és választók, nem pedig kívülről kikényszerítettek. Különösen nem valamiféle állami etnikai nyilvántartás alapján” – írták.

Korábban írtuk

Anders Ygeman integrációs miniszter augusztus elején fogalmazta meg a témával kapcsolatos véleményét, mondván: „Szerintem nem jó, ha vannak olyan területek, ahol a többség nem északi származású”.

Észrevételeit később Magdalena Andersson svéd miniszterelnök is támogatta, aki szerint a nem skandináv lakosok számának korlátozása elősegítheti az integrációs törekvéseket.

(forrás)