„Jeffrey Sachs hírneves amerikai közgazdász szerint Brüsszelt az USA irányítja. Én azonban ahhoz a bölcsességhez tartanám magam, mely szerint ott, ahol az emberi gyarlóság elegendő magyarázat, ott nem érdemes bonyolultabbat keresni. Az ennek megfelelő magyarázat szerint a kudarcok oka, hogy a brüsszeli bürokraták ideológiai válaszokat erőltetnek gazdasági kérdésekben”

– fogalmazott Kövér László.

Hirdetés

A házelnök felszólalásában azt firtatta, hogy ha az Amerikai Egyesült Államok olyan energia- és iparpolitikát folytat, amelyben egyoldalú előnyökre tesz szert európai szövetségeseivel szemben, akkor az Európai Unió miért nem képes válaszolni erre. „Azért, tisztelt kollégák, mert a jelenlegi brüsszeli uniós politikai elit teljességgel alkalmatlan a feladatára” – jelentette ki.

Mint mondta, a zöld átállás a jelen és a jövő nagy kihívása, de egyben lehetősége is. Azok az országok lesznek a jövő nyertesei, amelyek gyorsan és ésszerűen hajtják végre.

Kövér Lászó szerint az EU gazdaságpolitikáját meghatározó brüsszeli bürokraták az elmúlt öt évben súlyosan visszaéltek a klímavédelmi politikával, „sokszor gazdasági szempontból abszurditásig víve azt”.

Ezért csökken érzékelhetően a klímavédelmi célok és intézkedések társadalmi támogatottsága, ahogy az megmutatkozott az európai gazdatüntetésekben is az elmúlt hónapokban – tette hozzá.

Az európaiak számára élelmezési szuverenitást biztosító mezőgazdasági ágazatot nem csupán az Ukrajnából származó, „kétes minőségű gabona és más termékek dömpingje” teszi tönkre, hanem a brüsszeli, zöldnek nevezett túlszabályozás is – fejtette ki.

„Az elkövetkező időkben az Európai Unió az ideológiai felhőrégiókból csak akkor térhet vissza a gazdasági racionalitás talajára, ha figyelembe veszi a tagországok eltérő gazdasági fejlettségét, nemzeti sajátosságait, valamit a társadalom és az üzleti szféra teherbíró képességét, a versenyképességet, továbbá a lakosság és a vállalkozások érdekeit is”

– érvelt az Országgyűlés elnöke.

Kövér László hangsúlyozta: Magyarország elutasítja a közös hitelfelvételek „kibontakozóban lévő gyakorlatát” és a gazdasági kormányzás reformjának olyan értelmezését, amely valójában az EU további központosítását, az uniós bürokrácia hatalmának növelését szolgálja.

„Mindezek ugyanis nem az Európai Unió megerősítését, hanem további megosztását és gyengítését fogják eredményezni”

– zárta felszólalását.

Az európai nemzeti parlamentek közötti együttműködés legmagasabb fórumának számító, évente egyszer megrendezett eseményen 50 ország parlamentje képviselteti magát, köztük öt tagjelölti minőségben, kilenc pedig meghívottként.

A Palma de Mallorca-i konferencia keretében Kövér László kétoldalú parlamenti kapcsolatokról egyeztetett Martin Bosma holland, Masud Gharahkhani norvég, Andrija Mandic montenegrói, Igor Grosu moldáv és Alen Szimonján örmény házelnökkel, valamint Kovács Elvirával, a szerb törvényhozás alelnökével.

Az európai uniós tagországok parlamenti elnöki konferenciájának következő házigazdája Magyarország lesz jövő májusban.

Korábban írtuk