A spanyol kormány tavaly erősítette kapcsolatait egyebek között olyan nyugat-afrikai országokkal, mint Szenegál, illetve Mauritánia, hogy gátat szabjon a migrációs hullámnak. A madridi vezetés mindemellett további szálláshelyek kialakítására kényszerült a nagy számban érkező menedékkérőknek kaszárnyákban, szállodákban, illetve panziókban.

Hirdetés

Az összesítés szerint 56 852 illegális bevándorló érte el tavaly Spanyolország területét tengeri vagy szárazföldi úton, ami 82 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest, és a legmagasabb szám 2018 óta, amikor 64 298 migránst regisztráltak.

A legtöbben, 39 910-en, tavaly a Kanári-szigetekre érkeztek bárkákon. Ez 154 százalékos emelkedést jelent 2022-höz képest, és túlszárnyalja a 2006-ban mért csúcsértéket is, amikor 31 678 menedékkérő érte el a Spanyolországhoz tartozó szigetcsoportot.

A migrációs hullám 2024 elején sem szakadt meg. A helyi mentőszolgálatok hétfőn jelentették, hogy 287 migráns érte el a Kanári-szigeteket hat bárka fedélzetén.

Korábban írtuk

Elma Saiz spanyol bevándorlási miniszter kedden ellátogatott a Kanári-szigetekre, hogy a helyi hatóságokkal egyeztessen, és azt a világos üzenetet küldje nekik, hogy nem hagyják magukra őket a migrációs válság közepette.