„Nem, természetesen nem” – válaszolta arra kérdésre, hogy pesszimisták voltak-e az orosz tárgyalók a minszki megállapodásokkal kapcsolatban.

Hirdetés

„Az volt a cél, hogy végrehajtsák, valóra váltsák ezeket a megállapodásokat, és megkezdjék a megvalósításukat” – tette hozzá a szóvivő. Peszkovot arra reagáltatták, hogy Vlagyiszlav Szurkov, az orosz elnök volt tanácsadója, akinek korábban meghatározó szerepe volt a Kreml Ukrajna-politikájában, nemmel válaszolt arra a kérdésre, vajon a kidolgozásukkor abból indult-e ki, hogy a minszki megállapodásokat végre kell hajtani.

A szóvivő mindemellett elismerte, hogy „már a végső szakaszban” egyfajta borúlátás alakult ki Moszkvában Kijev, Berlin, Párizs magatartása miatt, mert a tárgyalófelek mindenen megpróbáltak változtatni, és a kötelezettségvállalások teljesítésének sorrendjét felcserélni. Peszkov emlékeztetett rá, hogy Ukrajna, Németország és Franciaország vezetői utólag nyíltan elismerték, hogy a megállapodás csupán álca volt ahhoz, hogy az ukrán felet felkészítsék a Donyec-medence problémájának fegyveres megoldására.

„Önök tisztában vannak vele, hogy az orosz fél mennyi erőfeszítést tett a tárgyalások szakaszában annak érdekében, hogy mind az ukrán felet, mind pedig Berlint és Párizst arra kényszerítse, hogy mégiscsak a minszki megállapodásokban vállalt kötelezettségek végrehajtásának útjára lépjenek?” – vetette fel a kérdést.

Korábban írtuk

Emlékeztett rá, hogy a tárgyalásokon orosz részről Vlagyimir Putyin elnök, Szurkov, valamint Dmitrij Kozak, az elnöki hivatal jelenlegi helyettes vezetője vett részt. Vlagyiszlav Szurkov a Telegramon csütörtökön megjelent interjújában egyszavas válaszokat adott Alekszej Csesznakov, a Politikai Konjunktúra Központja igazgatójának négy kérdésére.

„Nem” – válaszolta arra a kérésre, hogy a minszki megállapodásokon dolgozva abból indult-e ki, hogy végre kell majd azokat hajtani. Szurkov egyformán igennel válaszolt Csesznakovnak arra a kérdésére, hogy elégedett-e az orosz határok megváltozásával (a négy ukrajnai régió elcsatolásával), hogy hatékonynak tartja-e az orosz hadsereg fellépését, és normalizálódik-e belátható időn belül Oroszország és a Nyugat viszonya.

Vlagyiszlav Szurkov, az elnöki adminisztráció belpolitikai és a FÁK-országokkal kapcsolatos ügyekben illetékes helyettes vezetője volt, 2013-ben lett Putyin tanácsadója. Ebben a minőségében vett részt a 2015-ös minszki tárgyalásokon is, amelyeken aláírták a soha meg nem valósított megállapodásokat, és részt vett a kelet-ukrajnai békés rendezésért felelős kapcsolattartó csoport munkájában is. Szurkov 2020 februárjában lemondott, és azóta nem tölt be közhivatalt.