Fotó: MTI/Balogh Zoltán, archív, illusztráció

A szociáldemokrata EP-frakció alelnöke szerint a „Stop Soros” törvénycsomag támadás az uniós értékek ellen

Támadást jelent az európai uniós értékek ellen a magyar kormány kedden benyújtott „Stop Soros” törvényjavaslat – szögezte le szerdán az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata frakciójának alelnöke, és egyúttal a Fidesz kizárására szólította fel az Európai Néppártot (EPP).

„Az új törvények értelmében börtönbe zárhatnák azokat, akik azon dolgoznak, hogy Magyarország betartsa alapvető emberi jogi kötelezettségeit. Ez nem egy távoli diktatúrában történik, hanem az Európai Unió szívében, egy olyan kormány alatt, amely tagja az állítólagosan Európa-párti EPP-nek” – hangsúlyozta közleményében Josef Weidenholzer osztrák politikus.

„Manfred Weber néppárti frakcióvezetőnek cselekednie kell, ki kell dobnia Orbán Viktort és a Fideszt. Amíg ezt nem teszik meg, ők is cinkosnak számítanak a Magyarországon végbemenő szemérmetlen autoriter elmozdulásban” – írta a politikus.

Weidenholzer undorítónak nevezte, hogy a kormány büntetőjogi szankciókkal fenyegeti azokat, akik kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket segítenek. Az osztrák szociáldemokrata politikus szerint a „Stop Soros” Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a civil szféra elleni törvényének mintáját követi, szembemegy az európai értékekkel, és nincs helye az Európai Unióban.