Fotó: MTI/AP/Luca Bruno
Tüntetõ riportereknek kiabál a milánói Központi pályaudvaron 2021. szeptember 1-jén.
Hirdetés

Csupán néhány tüntető jelent meg a római Termini pályaudvaron, és a többi olasz vasútállomáson is csekély volt a részvétel az oltásellenes mozgalom által meghirdetett tüntetéseken.

A tiltakozókat eltántorította, hogy a hatóságok már kedd este biztonsági készültséget rendeltek el több mint ötven nagy vasútállomáson, miután az interneten elterjedt, hogy az oltást és a védettségi igazolás használatát ellenző csoportok el akarják foglalni a pályaudvarokat. Egyedül Torinóban tartóztattak fel két utast, aki a felszólítások ellenére be akartak jutni a pályaudvarra, jóllehet nem rendelkeztek védettségi igazolással.

A római kormány rendelkezése szerint szeptember elsejétől már nemcsak a repülőgépeken, hanem a hosszú távú vasúti járatokon, többek között a nagysebességű és InterCity vonatokon, valamint a hajójáratokon is kötelező lesz a védettségi igazolás, amelyet egyedül az indulás előtti 48 órában teljesített negatív teszteredmény válthat ki. A kötelezettség minden 12 év feletti utasra vonatkozik. Aki tesztelés vagy védettségi igazolás nélkül utazik, négyszáz eurótól ezer euróig terjedő bírságot vethetnek ki.

A városi tömegközlekedési eszközökön továbbra is bármilyen korlátozás nélkül lehet utazni, csak a szájmaszk használata számít kötelezőnek.

Korábban írtuk

Az oltási kötelezettség a pedagógusok számára is kötelezővé vált. Az oktatásban dolgozók csak védettségi igazolással léphetnek be az iskolaépületekbe: több tanár szerdán nem tudott bejutni munkahelyére. Az egészségügyi dolgozókhoz hasonlóan a tanárok is bérük felfüggesztését kockáztatják, ha nemet mondanak a vakcinázásra.

Az aneszteziológusok országos szövetsége (Aaroi) nyilatkozata szerint a jelenleg intenzív osztályon kezelt betegek több mint 94 százaléka nem volt beoltva.

A hatvan milliós Olaszországban az átoltottság elérte a 70 százalékot: 37,8 millióan kaptak már két adag védőoltást. A napi esetszám hatezer fölött van, de a tesztelések száma a tavaszinak majdnem a felére csökkent. Szerdán 69 beteg halálát regisztrálták, és a halottak száma túllépte a 129 ezret. Kórházban több mint négyezren vannak, lélegeztetőgépen 540-en.