A tábornok szerint a nyugati csoporthoz tartozó orosz erők rohamosztagai a kupjanszki taktikai irányban, a Harkiv megyei Vilsana és Persotravneve települések térségében az elmúlt három nap során a front 11 kilométeres szélességében több mint három kilométert nyomultak előre.

Hirdetés

Az ukrán hadseregnek az elmúlt nap folyamán elszenvedett emberveszteségét a szóvivő mintegy 460 főben nevezte meg, akik közül több mint 225-en a donyecki régió déli részén vívott harcokban estek el. A megsemmisített ukrán katonai objektumok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek között egy vezetési pontot, három hadianyagraktárt és öt harckocsit.

Gyenyisz Pusilin, az orosz ellenőrzés alá került „Donyecki Népköztársaság” Moszkva által megbízott vezetője a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők tartalékokat dobnak át a régió déli részébe, Sztaromajorszke és Urozsajne településeket ostromolva. Beszámolója szerint az ukrán hadsereg Artyomovszk (ukrán nevén: Bahmut) körzetében is támad a szárnyakon, de „a helyzet teljes mértékben ellenőrizhető”. Azt állította, hogy a város tőszomszédságában lévő Kliscsijivka továbbra is orosz kézben van, a község környékén harcok folynak.

Pusilin közölte, hogy a donyecki régióban megnőtt a polgári áldozatok száma amiatt, hogy az ukrán fél kazettás lőszerrel lövi a helyi polgári objektumokat.

Vlagyimir Szaldo, Herszon megye Moszkva által megbízott kormányzója hétfőn bejelentette, hogy keddtől felfüggesztik az autóbusz-közlekedést Szimferopol és Henicsevszk között, miután ukrán csapások megrongálták az általa irányított régiót a Krím félszigettel összekötő csongari és henicsevszki közúti hidat. A létesítményeket vasárnap érte rakétatámadás.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről jelentettek hétfőn ukrán tüzérségi támadást a helyi hatóságok. A helyi kormányzók az oroszországi Belgorod, Kaluga, és Orjol megyében tettek hétfőn bejelentést drón lelövéséről.

A Herszon megyei mentőszolgálat közölte, hogy két újabb olyan ember holttestét találták meg, aki a kahovkai vízerőmű zsiliprendszerének megsemmisülésekor vesztette életét. A június 6-án történt incidens áldozatainak száma ezzel 57-re emelkedett.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) hétfőn közölte, hogy Nova Kahovkában egy roncsoló elemekkel megtöltött, házilag összerakott robbanószerkezetet találtak egy játszótéren.

Korábban írtuk