Fotó: MTI/AP/APA/Helmut Fohringer
Hirdetés

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán ismertette az Európai Parlament egynapos, rendkívüli plenáris ülésén programját, amelynek keretében 750 milliárd eurót mozgósítanának a koronavírus-járvány sújtotta tagállamok megsegítésére.

„Pozitívumként emelhető ki, hogy a helyreállítási alapból történő kifizetéseket időben korlátoznák ezzel biztosítva, hogy nem lesz tartós adósságunió” – reagált Kurz a brüsszeli javaslatra az APA osztrák hírügynökséghez eljuttatott írásos állásfoglalásában.

„Amiről még tárgyalnunk kell, milyen legyen az az összeg nagysága, illetve a vissza nem térítendő támogatások és hitelek aránya” – hangsúlyozta Kurz.

Korábban írtuk

Az uniós terv szerint az összeg 500 milliárd euró vissza nem fizetendő támogatásból és 250 milliárd euró kölcsönből állna. 300 milliárd euró a járvány által legsúlyosabban érintett Olaszországnak és Spanyolországnak jutna. A programot az EU által felvett kölcsönökből fedeznék, amelyeket hosszú lejárattal 2028 és 2058 között az uniós költségvetésből törlesztenének.

„Kézenfekvő, hogy a déli tagállamok a lehető legtöbbet követelik maguknak, míg a visegrádi országok arra figyelnek majd, hogy a pénzből Kelet-Európába is jusson. Aztán ugyancsak vannak országok, amelyek majd fizetni fognak, mint Hollandia, Svédország, Dánia, illetve mi. Az adófizetőink iránti felelősségünk tükrében ezért világosan a hiteleket szorgalmazzuk” – hangsúlyozta Kurz.

A magukat takarékos négyeknek nevező országok (Ausztria, Dánia, Svédország és Hollandia) olyan rendkívüli alap létrehozását javasolták két évre, amely olcsó hitelekkel lendítené fel a koronavírus hatásait szenvedő európai gazdaságot.