A tiltakozás már megkezdődött, a halászok a sziget kikötőjében gyülekeznek. A délutánra meghirdetett gyűlésén döntenek a sztrájk kezdőidőpontjáról.

Hirdetés

Salvatore Martello korábbi baloldali polgármester elmondta, a problémát a szigetre érkező migránsok elszállítása okozza.

Úgy vélte, a Lampedusa és Szicília között működő komphajók „migránstaxikká” váltak. Hangsúlyozta, hogy a két sziget közötti kompokat már majdnem kizárólag a bevándorlók elszállítására használják, így nem tudják biztosítani a helyiek menetrendszerű közlekedését, és a Lampedusán halászott haláru szállítása is késik. Másrészt a korában haláru szállítására használt kabinokat most a migránsok foglalják el – jegyezte meg.

Martello hozzátette, hogy a régió kormányzója, Renato Schifani közbelépését sürgetik: „külön hajót kell biztosítani a helyiek és a turisták számára, és külön hajóval kell szállítani a migránsokat”.

Korábban írtuk

Lampedusán szerdán ismét több mint háromezren szorongtak a négyszáz fős regisztrációs központban, miután csak a reggeli órákban kilenc csónak kötött ki, melyek a tunéziai Szfakszból keltek útra.

Az év eleje óta érkezettek száma túllépte a 80 ezret. Tavaly az év ugyanezen időszakában 34 ezren kötöttek ki a dél-olaszországi partokon.

Kaotikus helyzetről és katasztrofális állapotokról beszélt Matteo Biffoni, Prato város polgármestere, a baloldali Demokrata Párt (PD) politikusa, aki a polgármesterek szövetségének (Anci) migrációs felelőse.

Biffoni rámutatott: az idei migrációs mutatók a 2017 és 2018 közötti helyzetet idézik, amikor több mint százezren jöttek. Hozzátette, hogy az érkezők magas száma „nehézséget és feszültséget” kelt az ország teljes területén, mivel a tartományok között szétosztott embereket a helyi önkormányzatok nem tudják hol elhelyezni.

„Sátrakban, rögtönzött szállásokon igyekszünk őket elhelyezni, ahol lehet, helyet keresünk, de még a tartózkodási engedéllyel bírók egy része is a szabad ég alatt tölti az éjszakát, mivel nincsen hova mennie” – hangoztatta Matteo Biffoni a Radio24 rádiónak szerdán adott interjúban.