A szerbiai Obrenovácon készült felvételeken mindenfelé arab férfiakat látni, kisebb-nagyobb csoportokban. A Belgrád központjától mintegy 30 kilométerre fekvő településre folyamatosan özönlenek az illegális migránsok – mesélték az M1 stábjának a helyiek.

Hirdetés

„Csak magukat tartják fontosnak, minket levegőnek néznek. Azzal, hogy idejöttek, úgy érzik, hogy megengedhetik maguknak a szemtelenséget. Elfoglalják a játszótereket, bemennek az óvoda és az iskola udvarába is”

– panaszkodott kétségbeesetten egy obrenováci anyuka.

Az illegális migránsok kivétel nélkül mind az Európai Unióba tartanak. A legtöbben a magyar határ felé veszik az irányt.

„Ha sikerül átjutnunk a magyar határon, akkor Ausztria következik, onnan pedig már Németország a cél”

– mondta egy migráns, aki azt állította, Afganisztánból érkezett.

Egy másik bevándorló pedig arról beszélt: a különböző nemzetiségű migránscsoportok miatt már ők sem érzik magukat biztonságban. A határ szerbiai oldalát ugyanis fegyveres bűnbandák uralják, akik elüldözik őket, ha nem fizetnek nekik.

„Sok veszélyes férfi van arra. Afgánok és más arabok is. A rendőrökkel nincs gondunk, ők csak egyszerűen nem engedik, hogy bejussunk Magyarországra, de a maffia tagjai nagyon veszélyesek. Megverik és kifosztják a migránsokat. Erőszakosan követelik a pénzt és fegyverrel fenyegetőznek”

– mesélt a bűnbandákról egy migráns.

A szerb fővárosba csoportosan érkeznek a migránsok, akik a köztereken, parkokban, vagy a város melletti illegális táborokban húzzák meg magukat. A hatóságok rendszeresen összegyűjtik és befogadóközpontokba szállítják őket, de 1-2 napon belül újabb csoportok érkeznek – olvasható a közmédia hírportálján.

A hétvégén majdnem kétezren próbáltak meg illegálisan Magyarországra jutni – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. Péntektől vasárnapig 1916 határsértővel szemben intézkedtek az egyenruhások. Az elmúlt héten összesen 4437 határsértőt tartóztattak fel és kísértek vissza.

Korábban írtuk