„A vétójog gyakorlása az ENSZ Alapokmányból eredő legitim eszköz” – hangsúlyozta Szergej Lavrov azután, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt követelte a testületben, hogy fosszák meg Moszkvát ettől a jogától.

Hirdetés

Lavrov Zelenszkij beszéde alatt nem volt jelen a teremben, Oroszország helyét Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet foglalta el.

Az orosz miniszter megismételte azokat a vádakat, amelyek szerint az ENSZ Alapokmányát megsértve Kijev elnyomta az ország keleti részében élő orosz ajkú kisebbséget, s ehhez az Egyesült Államok és más nyugati országok szabad kezet adtak neki.

Lavrov felszólalásakor jelen volt Antony Blinken amerikai külügyminiszter, aki felszólalásában szintén az ENSZ Alapokmányának megsértését bírálta, de Oroszország részéről.

Korábban írtuk

Azzal vádolta Oroszországot, hogy „mindennapos szinten követ el háborús bűncselekményeket” az ukrajnai háborúban.

„Ez az ENSZ gondolkodásával ellentétes háború, amely mindnyájunkat érint”- tette hozzá Catherine Colonna francia külügyminiszter.

Antony Blinken bírálta Moszkva és Észak-Korea kapcsolatát, és figyelmeztetett Oroszország esetleges észak-koreai támogatására az ukrajnai háborúban. Blinken helytelenítette Vlagyimir Putyin orosz elnök és az általa diktátornak nevezett Kim Dzsong Un észak-koreai vezető múlt heti találkozóját.