Az amerikai Képviselőház republikánus tagjai tegnap újabb lépést tettek annak érdekében, hogy visszaszorítsák az illegális bevándorlást és megbüntessék azokat a városokat, amelyek menedéket nyújtanak a törvénytelenül az országban tartózkodóknak – írja a foxnews.com.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Az egyik, tegnap megszavazott törvény megvonná az állami támogatásokat az úgynevezett “menedékvárosoktól” (azok a helységek, amelyek annak ellenére – vagy éppen azért – fogadják be az illegális menekülteket, hogy azok a törvényeket megszegve léptek be az Egyesült Államokba), a másik – amit Kate Törvényének (Kate’s Law) neveztek el – pedig szigorítaná a büntetését azoknak a korábban kitoloncolt bevándorlóknak, akik ismételten megpróbálnak belépni az ország területére.

Ez utóbbi javaslat 257-157 arányban került megszavazásra, ellene egy republikánus, mellette 24 demokrata képviselő szavazott.

A törvényt egy San Francisco-i nő, Kate Steinle után nevezték el, akit egy korábban már többször kiutasított bevándorló gyilkolt meg. Halálának második évfordulója szombaton lesz.

Kate Steinle meggyilkolása után az országos figyelem középpontjába került az illegális bevándorlók által elkövetett bűncselekmények kérdése. 
Steinle halála előtt az elkövetőt, Juan Francisco Lopez-Sanchezt már ötször toloncolták ki és korábban hét bűncselekmény elkövetésében találták bűnösnek. 

Donald Trump elnök még szerdán találkozott a Fehér Házban olyanok családtagjaival, akik illegális bevándorlók áldozatai voltak.
Közülük korábban is ismert volt Jamiel Shaw Jr. története: az akkor 17 éves fiút egy illegális bevándorló ölte meg még 2008 márciusában. 
Édesapja, Jamiel Shaw Sr., aki szintén meghívott volt a szerdai találkozón, később azt nyilatkozta a Fox News csatornának: “Tíz év eltelt és én még mindig nem hiszem el, hogy megtörtént. Az egész életem mintha múltban játszódna”. Trump elnökkel kapcsolatban megjegyezte, “igaz embernek” tartja és azt szeretné, ha az emberek “esély adnának neki arra, hogy megtegye, amit tennie kell”.

Az elnök a Twitteren azt írta, reméli, a Képviselőház után a Szenátus is megszavazza a törvényt.
 

Múlt évben a Szenátus megakadályozta, hogy Kate Törvénye életbe lépjen. 
Akkor Paul Ryan házelnök a törvényjavaslat védelmében azt mondta: “Az a dolgunk, hogy biztosítsuk a [rendfenntartó erők számára] a szükséges eszközöket és forrásokat, amelyek segítségével el tudják végezni a munkájukat és meg tudják védeni a közösségeinket”.

A másik javaslatot – amely megvonná áz állami támogatást a “menedékvárosoktól” – 228-195 arányban fogadta el a Ház, hét republikánus szavazott ellene, három demokrata pedig mellette.

John Kelly belbiztonsági miniszter a szavazás előtt tartott sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta: “Az a szó, hogy ‘menedék’, egy biztonságos helyet idéz, ám a családok és az illegális bevándorlók által elkövetett bűncselekmények áldozatai számára a ‘menedékvárosok’ a legkevésbé sem biztonságosak. Számomra felfoghatalan, állami és helyi vezetők miért gátolnák vagy egyenesen akadályoznák meg a rendfenntartó szerveket abban, hogy azok betartassák az Egyesült Államok törvényeit”.

A törvényjavaslatokat természetesen több, a bevándorlók jogaiért harcoló csoport is bevándorló-ellenesnek ítélte, ám Jeff Sessions főállamügyész azt hangsúlyozta, “nem ésszerű politika” megengedni a menedékvárosoknak, hogy semmibe vegyék a szövetségi bevándorlási törvényeket.
“Az ilyen törvényi gyakorlat nem csupán az ésszerű politikával ellenkezik, de ellehetetleníti a rendfenntartó szervek közti kommunikációt is, amelynek folyamatosnak kell lennie és amely elengedhetetlen a közbiztonság szempontjából” – írta Sessions egy, a Fox News weboldalán megjelent értekezésben.

foxnews.com, demokrata.hu