Fotó: shutterstock.com/Alexandros Michailidis
Hirdetés

A belga rendőrség múlt pénteken letartóztatta Eva Kailit, az Európai Parlament görög szocialista alelnökét: először még csak azzal gyanúsították, hogy Katar megvesztegette. Azóta férje részletes beismerő vallomást tett, amiből kiderült, hogy a marokkói titkosszolgálatnak is dolgoztak.

Három szocialista politikus társáról is kiderült, hogy érintettek az ügyben. Az ügyben letartóztatták Pier-Antonio Panzeri korábbi szocialista európai parlamenti képviselőt, aki jelenleg a „Fight Impunity„ civilszervezet (NGO) elnöke, Francesco Giorgit, az Európai Szocialista párt (S&D) asszisztensét – ő Kaili férje – és Luca Visentinit, a nemzetközi baloldalhoz szoros szálakkal kapcsolódó Nemzetközi Szakszervezeti Konföderáció főtitkárát, valamint Niccolò Figá-Talamancát, a „No Peace Without Justice” civilszervezet (NGO) igazgatóját.

Az Il Fatto Quotidiano című olasz napilap Manon Aubryval, az Európai Parlament (EP) francia baloldali képviselőjével közölt interjút. A baloldali frakcióvezető kijelentette, hogy az eddig őrizetbe vettek „csak a jéghegy csúcsát„ jelentik – tudósított a Magyar Nemzet.

Aubry megerősítette, hogy a korrupciós botrány legalább hatvan személyt érint, és többségük szocialista vagy néppárti politikus.

Azóta már legalább 20 házkutatást tartottak és jelentős pénzösszegeket és egyéb ajándékokat foglaltak le a rendőrök. A rendőrség mobiltelefonokat és számítógépeket is elkobzott. Néhány házkutatásra Olaszországban került sor.

A további részletekről IDE KATTINTVA az Origón olvashatnak.

Korábban írtuk