Fotó: ShutterStock.com, illusztráció
Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

A római parlament felsőházában elmondott beszédében Giuseppe Conte súlyos és terhes következményekkel járó lépésnek nevezte a kormánypárti Liga bizalmatlansági indítványát, és hosszan bírálta Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes belügyminiszteri és politikusi tevékenységét.

„Aláásta a kormány cselekvőképességét a fennálló krízishelyzet, amelynek most már vége” – húzta alá Conte.

„A (szenátusi) vitát követően a köztársasági elnökhöz fordulok, hogy hivatalosan is bejelentsem ennek a kormánynak a végét és benyújtsam lemondásomat” – fűzte hozzá.

Egyórás felszólalásában Conte majdnem végig a Salvini vezette Liga döntését bírálta. Hangsúlyozta, hogy Matteo Salvini az előrehozott választásokon való győzelmében reménykedve személyes érdekeit és saját pártját helyezte az olaszok nemzeti érdekei elé. A kormányfő emellett politikai opportunizmussal vádolta Salvinit, kijelentve, hogy hiányzik belőle a politikai intézmények iránti felelősség.

Conte szerint a Liga „beszennyezte” az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) közös kormány tizennégy hónapon át tartó munkáját.

Salvini a kormányfő beszédére reagálva színpadiasan elhagyta a kormánytagoknak fenntartott széksort, és a Liga szenátoraihoz csatlakozott.

„Az olaszok szolgálatában állunk, és nem tartunk az új választásoktól” – hangoztatta a jobboldali Liga vezetője, amikor szót kapott.

„Köszönöm, és végre valahára! Mindent ugyanígy csinálnék” – mondta Salvini az előtte felszólaló Conténak címezve, akinek beszédét sértések sorozatának nevezte.

Salvini szerint a pártoktól független Conte kormánya azért omlott össze, mert az Öt Csillag Mozgalom minduntalan akadályozta a Liga elképzeléseinek megvalósítását.

„Hónapokon át türelemmel folytattam munkámat, mert megbíztam a koalíciós partner Öt Csillag Mozgalomban” – emelte ki Salvini.

Ugyanakkor közölte: hajlandó a kormányzati együttműködés folytatására az M5S-sel, hogy elfogadhassák a 2020-as költségvetést, és a parlamenti reformot még az előrehozott választások előtt.

„Csökkenteni akarjátok a parlamenti képviselők számát és aztán szavazni menni? Mi készek vagyunk erre. Aztán, ha bátor büdzsét terjesztenétek be, mi arra is készek lennénk” – jelentette ki.

A jobboldali politikus szerint egy merész költségvetésnek a többi között adócsökkentéseket kell tartalmaznia. Mint mondta, politikai célja az Európai Unió monetáris politikájának megkérdőjelezése, mivel az szerinte az olasz gazdaságot gyengíti.

Rómának 50 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagot kellene elfogadnia – fűzte hozzá.

Beszédében Salvini nem utolsó sorban kiemelte a Liga érdemeit az illegális bevándorlás megfékezése és a biztonság növelése terén.