Benyújtotta lemondását Jeff Sessions amerikai igazságügyi miniszter szerdán. Donald Trump elnök elfogadta a lemondást. Nem sokkal korábban tartott sajtókonferenciáján Trump nem kívánta kommentálni azokat a sajtóértesüléseket, miszerint Sessions távozik a kormányból. 

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Az elnök bejelentette: az új tárcavezető jelöléséig Matthew G. Whitaker lesz az ügyvezető miniszter. „Köszönjük Jeff Sessions igazságügyi miniszternek a szolgálatát, minden jót kívánunk neki” – írta a lemondás elfogadását bejelentő Twitter-bejegyzésében Trump.   

A CNN hírtelevízió úgy értesült, hogy Trump kérte fel Sessionst a távozásra John Kelly, a Fehér Ház kabinetfőnöke közvetítésével.  Ezt lemondó levelében a miniszter jelezte is. „Kérésére benyújtom lemondásomat” – olvasta fel a Kellynek címzett levelet a CNN műsorvezetője. 

A dátumot nem tartalmazó levélben az alabamai politikus fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy mindig az elnök által a 2016-os kampányában meghirdetett politika megvalósításán munkálkodott.  

A minisztérium szóvivője, Sarah Isgur Flores bejelentette: mivel az ügyvezető miniszter a felelős „mindenért” a tárcánál, ezért Matthew Whitaker veszi át Rod Rosenstein miniszter-helyettestől a 2016-os elnökválasztási folyamatba történt esetleges orosz beavatkozást feltárni hivatott minisztériumi vizsgálat irányítását és a Donald Trump kampánycsapatának munkatársai és oroszok közötti vélt összejátszást vizsgáló, Robert Mueller vezette különbizottság felügyeletét is. 

Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője a bejelentés után szinte azonnal reagált. Közleményében, amelyet a kongresszusban olvasott fel, hangsúlyozta, hogy Whitakernek ki kell vonnia magát az Oroszországgal kapcsolatos valamennyi vizsgálatból. Schumer „mindenekfelett valónak” nevezte a Mueller-bizottság munkájának védelmét, és alkotmányos válsággal fenyegetett, ha ez nem így lesz. 

A szenátus hírszerzési bizottságának rangidős demokrata párti tagja, Mark Warner szintén megnyilatkozott az ügyben. Leszögezte, hogy az Oroszországgal kapcsolatos vizsgálatokba történő bármiféle beavatkozás Trump részéről az „elnöki hatalommal történő óriási visszaélés lenne”.