Hirdetés

A „brüsszeli diktátum” nem megoldja a migráció problémáját, hanem „újabb problémákat teremt” – mondta Morawiecki a granadai csúcstalálkozó előtt tartott sajtótájékoztatón, ahol az uniós migrációs csomag „kemény” megvétózását ígérte. 
    Az uniós terv igazából „az illegális gazdasági migránsokkal tömött hajók százainak meghívását jelenti Európába” – érvelt a lengyel kormányfő. „Nem akarunk egy második Lampedusát Lengyelországban” – fogalmazott.
    „Fordulóponthoz érkeztünk, amikor eldől, miképpen értelmezik a jövőben Lengyelország határait” – mondta Morawiecki, hozzátéve: a lengyelek számára „a határ szent, míg a brüsszeli bürokraták (…) szemében reliktumnak számít”.
    Mateusz Morawiecki és Andrzej Duda egyaránt arra szólította fel a lengyel választókat, hogy vegyenek részt az október 15-i parlamenti választásokkal egy időben tartandó, a migránsok elosztásáról szóló népszavazáson is.
    Andrzej Duda, aki csütörtökön a portugáliai Portóba indul az Arraiolos-csoport államfőinek találkozójára, elmondta: a népszavazás felhatalmazza a kormányzó erőket, hogy az uniós fórumon egyértelműen képviseljék a társadalom akaratát. 
    Varsó nem egyezik bele abba, hogy „az Európában kormányzó elit megpróbálja rákényszeríteni az európai nemzetekre saját ideológiai álláspontját”. A legfontosabb a nemzetek akarata – fűzte hozzá. Úgy látta: a migráció, a határvédelem kérdése jelentősen meghatározza az Európai Unió és Lengyelország jövőjét.
    Andrzej Duda aláhúzta: a migráció ügyében olyan lépéseket kell tenni, amelyek a probléma megelőzését jelentik, és amelyek teljesítik az uniós tagállamok kötelezettségvállalásait. „Az egyik fő tagállami kötelezettségvállalás az EU határainak védelme”, Lengyelország pedig teljesíti ezt – hangsúlyozta az elnök. 
    Megerősítette: Varsó következetesen ellenzi a migránsok kötelező elosztását a tagállamok között. Ezt az álláspontot ő és Morawiecki is képviselni fogja a csütörtöki és pénteki csúcstalálkozókon – jelentette be a lengyel államfő. 

Korábban írtuk