Olyan új idegenrendészeti előírások tervezetét ismertette hétfőn Varsóban Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter, amelynek értelmében a menedékkérelmeket gyorsított ütemben, 28 napon belül a határon bírálnák el, anélkül, hogy a folyamodókat Lengyelországba beengednék.

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

A lengyel belügyi tárca szerint a – többek között – magyar, német, francia szabályozás mintájára tervezett változtatások összhangban vannak az Európai Unió előírásaival és a schengeni megállapodásokkal.

„Célunk elsősorban a biztonság, emellett a határok jobb ellenőrizhetősége, valamint olyan eljárások bevezetése, melyek megkönnyítik azok kitoloncolását, akik illegálisan érkeznek Lengyelországba, vagy erre tesznek kísérletet” – mondta hétfői sajtóértekezletén Blaszczak.

A tervezett előírások szerint a menedékjogi kérelem elbírálásáig a folyamodók – kíséret nélküli gyermekek, illetve betegek kivételével – a határon, őrzött központban tartózkodnának. Szükség esetén az eljárást két hónapra meghosszabíthatnák.

Lengyelországban jelenleg átlagosan fél évig tart a menedékjogi eljárás, de minden harmadik esetben ennél hosszabbra nyúlik. A negatív elbírálás ellen a kérelmező fellebbezhet, így akár több évig is tartózkodhat legálisan Lengyelországban.    

A lengyel idegenrendészeti hivatal adatai szerint tavaly a benyújtott kérelmek több mint 80 százalékát érvénytelenítették a menedékért folyamodók „eltűnése” miatt. Sajtóértesülések szerint a migránsok többsége nem várta ki a hatósági döntést, hanem továbbindult Nyugat-Európába, mindenekelőtt Németországba.

2016-ban összesen 12,3 ezren folyamodtak menedékjogért, köztük 9 ezren orosz állampolgárságú csecsenek, 1,3 ezren ukránok, több mint 800-an pedig tádzsikok voltak. Csak 390 személynek (129 orosz állampolgárnak, 97 ukránnak, valamint 43 szíriainak) ítélték meg a menedékjogot, 2 ezer esetben viszont elutasították ezt.

Blaszczak hétfőn többek között azzal az augusztusi esettel indokolta a jelenlegi szabályozás módosítását, amikor a fehérorosz-lengyel határ közelében tábort vert egy 200 fős, vélhetően csecsen csoport, mely az emberjogi szervezetekkel karöltve azt követelte, hogy engedjék be Lengyelországba, majd ezt követően nyoma veszett. A belügyminiszter szerint ez kísérlet volt egy új migrációs útvonal kialakítására.

MTI