Az ENSZ-tagállamok küldöttségeivel a világszervezet európai székházában folytatott megbeszélését újságíróknak felidézve Lazzarini úgy fogalmazott: „Ha esélyt akarunk adni bármilyen jövőbeli (a konfliktust követő) átmenet sikerének, akkor a nemzetközi közösség számára biztosítanunk kell az erre alkalmas eszközöket. Az egyik ilyen eszköz pedig maga az UNRWA.

Hirdetés

Kijelentette továbbá, hogy az UNRWA mellett „nincs még egy olyan ENSZ-ügynökség vagy civil szervezet, amely évtizedek óta képes lenne olyan kormányzati szintű szolgáltatásokat nyújtani több százezer gyermeknek, mint az oktatás”.

Az UNWRA vezetője a tagállamok küldöttségeivel megvitatta az ENSZ-segélyszervezettel szemben felmerült újabb vádakat is. Az izraeli hadsereg ugyanis vasárnap számolt be arról, hogy az ügynökség gázai székhelye alatt felfedezte a Hamász terrorszervezet adatkezelő központját és fegyvereseinek lakóhelyiségeit.

Philippe Lazzarini újfent aggodalmát fejezte ki az Egyiptommal határos, a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városa elleni esetleges izraeli támadás miatt is. A rafahi civilek, illetve a harcok elől ide menekült gázai lakosság evakuálására vonatkozóan azt mondta: „hova lehetne kitelepíteni a palesztin civileket? Nem ismerek egyetlen biztonságos helyet sem a Gázai övezetben.

Korábban írtuk

Lazzarini azt mondta, hogy az elmúlt négy hónapban a gázaiak öt százaléka, azaz mintegy 100 ezer ember meghalt, megsebesült vagy eltűnt. Mindemellett szorgalmazta a háború végeztével egy vizsgálóbizottság megalakítását, amely egyebek között a gázai ENSZ-létesítmények elleni – mint mondta – több mint 150 izraeli támadás ügyében is intézkedne.

Izrael januárban azzal vádolta meg az ENSZ segélyszervezetének tizenkét munkatársát, hogy részt vettek a Hamász október 7-i átfogó támadásában, amelyben megöltek mintegy ezerkétszáz embert és a Gázai övezetbe hurcoltak több mint kétszázötven túszt. Az izraeli vádak nyomán több ország beszüntette az UNRWA pénzügyi támogatását. Az izraeli hatóságok már korábban is többször felszólítottak a segélyszervezet felszámolására, azzal érvelve, hogy az Izrael-ellenes érzelmeket táplál. Ezt a vádat azonban az UNRWA határozottan tagadja.