A líbiai parti őrség után az észak-afrikai arab ország rendőrségét is bevonná európai unió (eu) illegális migráció visszaszorításért folytatott együttműködésbe – írta a welt am sonntag című vasárnapi német lap. lap magas beosztású brüsszeli diplomatákra hivatkozó beszámolója szerint eu őrséggel együtt szolgálatot teljesítő rendőri alakulatokra terjesztené ki együttműködést. tervek kiképzés mellett hajókkal és szállító járművekkel felszerelnék földközi-tengernél fekvő rendvédelmi szervét. kiképzését felszerelését európába tartó menekülthullám feltartóztatásával megbízott uniós földközi-tengeri misszió, sophia művelet keretében kezdték el 2016-ban. támogatásának célja, hogy szervezet fel tudja tartóztatni embercsempészeket felségvizeken, amelyeken nemzetközi jogi előírások alapján nem tevékenykedhet. eu-s haditengerészeti kiépzési programjaiban eddig kizárólag katonai alakulatainak fejlesztésével foglalkoztak, új terv ezt munkát terjesztenék egységekre. 2015 őszén elindított műveletre bizottság forrásaiból 30 millió eurót (9,6 milliárd forint) biztosítottak, amelyhez olaszország további 16 euróval járult hozzá. líbia első számú tranzitország Észak-afrikából földközi-tengeren át eu-ba migrációs útvonalon. federica mogherini, kül- biztonságpolitikai főképviselője napokban testvérlapjának, die weltnek azt mondta, eredményes afrikai útvonalon országok együttműködése, jelzik (iom) adatai, amelyek nigerből líbiába átkelők száma 2016 tavaszán regisztrált havi 70 ezerről visszaesett 4 ezerre, ami 90 százalékot meghaladó csökkenés. hozzátette, földközi-tengernek kevesebben vágnak neki, így olaszországba érkezők idén százalékkal csökkent 2016-hoz képest.
Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A líbiai parti őrség után az észak-afrikai arab ország rendőrségét is bevonná az Európai Unió (EU) az illegális migráció visszaszorításért folytatott együttműködésbe – írta a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap.

A lap magas beosztású brüsszeli diplomatákra hivatkozó beszámolója szerint az EU a líbiai parti őrséggel együtt szolgálatot teljesítő rendőri alakulatokra terjesztené ki az együttműködést. A tervek szerint kiképzés mellett hajókkal és szállító járművekkel is felszerelnék a Földközi-tengernél fekvő ország rendvédelmi szervét.

A parti őrség kiképzését és felszerelését az Európába tartó menekülthullám feltartóztatásával megbízott európai uniós földközi-tengeri misszió, a Sophia művelet keretében kezdték el 2016-ban. A parti őrség támogatásának az a célja, hogy a szervezet fel tudja tartóztatni az embercsempészeket a líbiai felségvizeken, amelyeken az EU a nemzetközi jogi előírások alapján nem tevékenykedhet. 

Az EU-s haditengerészeti művelet kiépzési programjaiban eddig kizárólag a parti őrség katonai alakulatainak fejlesztésével foglalkoztak, az új terv szerint ezt a munkát terjesztenék ki rendőri egységekre. 

A 2015 őszén elindított Sophia műveletre a brüsszeli Európai Bizottság forrásaiból 30 millió eurót (9,6 milliárd forint) biztosítottak, amelyhez Olaszország további 16 millió euróval járult hozzá.

Líbia az első számú tranzitország az Észak-Afrikából a Földközi-tengeren át az EU-ba tartó migrációs útvonalon. Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a napokban a Welt am Sonntag testvérlapjának, a Die Weltnek azt mondta, hogy eredményes az EU és az afrikai migrációs útvonalon fekvő országok együttműködése, ezt jelzik a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai, amelyek szerint a Nigerből Líbiába átkelők száma a 2016 tavaszán regisztrált havi 70 ezerről visszaesett 4 ezerre, ami 90 százalékot meghaladó csökkenés. 

Hozzátette, hogy a Földközi-tengernek is kevesebben vágnak neki, így az Olaszországba érkezők száma az idén 30 százalékkal csökkent 2016-hoz képest.

(MTI)