A legtöbb üzlet továbbra is zárva tart, ahogy a vendéglők, a kulturális- és szabadidőközpontok is. Az iskolákban átálltak a távoktatásra.

Hirdetés

A mintegy hárommillió lakosú balti országban az emberek mozgását is korlátozzák: nyomós indok nélkül például senki sem hagyhatja el a lakcíme szerinti települést. Az emberek lakásukat is csak nyomós okkal lehet elhagyni, illetve továbbra is érvényben vannak a kapcsolattartásra vonatkozó korlátozások, melyekkel a közösségi életet a minimumra csökkentették.

Arunas Dulkys egészségügyi miniszter beszámolója szerint javult a járványügyi helyzet a karantén eredményeként. „Litvániában a fertőzöttek száma apad, de ez a csökkenés lassul az előző hetekhez képest” – mondta a tárcavezető, akit a BNS helyi hírügynökség idézett. Mindemellett a halálozások száma továbbra is magas, dacára a szintén csökkenő tendenciának. Az intézkedésekkel ugyanakkor sikerült ellenőrzés alatt tartani a helyzetet kórházakban – tette hozzá.

Litvániában decemberben ért el újabb csúcsértéket a koronavírus-fertőzöttek száma. A balti államban eddig csaknem 180 ezer fertőzöttje és 2716 halálos áldozata van a koronavírusnak a Johns Hopkins baltimore-i egyetem legfrissebb adatai szerint.

Korábban írtuk