Raab szerint a világ szörnyülködve szemlélte azt a brutális erőszakot, amellyel a fehérorosz hatóságok felléptek a békés tiltakozók ellen az „elcsalt” elnökválasztást követően.

A brit diplomácia vezetője arra az álláspontra helyezkedett, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezeten (EBESZ) keresztül független vizsgálatot kell indítani azoknak a „hibáknak” a feltárására, amelyek miatt a választás nem volt tiszta. Egyúttal a „borzalmas elnyomás” ügyében is nyomozást javasolt.

Dominic Raab hozzátette, hogy London együttműködik nemzetközi partnereivel a felelősök elszámoltatása és szankcionálása érdekében.

Az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei pénteken rendkívüli ülés keretében megállapodtak arról, hogy szankciókat készítenek elő a felelősök ellen a tüntetők elleni erőszak és a választási eredmények meghamisítása miatt. Az EU hangsúlyozta: nem fogadja el a fehérorosz elnökválasztás eredményét.

Fehéroroszországban egy hete folyamatosak a tüntetések. A vasárnapi ellenzéki megmozdulás az ország posztszovjet történetének legjelentősebb tiltakozása volt, amelyen egyes becslések szerint 200 ezren vettek részt. A tüntetők szerint Aljakszandr Lukasenka elnök elcsalta az augusztus 9-én tartott elnökválasztást, amelyen a hivatalos adatok szerint a voksok 80,1 százalékát kapta. Az elégedetlenség egyre szélesebb rétegeket ér el: rendőrök, az állami szféra alkalmazottjai és az ország szlovákiai nagykövete is kiállt a változást követelők mellett.

Lukasenka egy vasárnapi gyűlésen jelezte: nem hajlandó „külföldi parancsra” új választást kiírni, de kész azonnali reformokra, ha valóban ez az, amit az emberek várnak tőle. Az elnök tagadta, hogy csalással szerezte volna meg hatodik mandátumát, és az ellenzékre hárította a felelősséget az erőszak elharapózásáért.

Hirdetés
Korábban írtuk