Fotó: shutterstock.com, archív
Fotó: shutterstock.com, archív
Hirdetés

Mint mondta, a valamivel több mint félmillió lelket számláló nagyhercegségben mintegy 200 ezer külföldi munkavállaló dolgozik, „elképzelhetetlen lezárni a határokat, és ostobaság azt gondolni, hogy a határok lezárásával meg lehet állítani egy vírust”.

Az európai értékekről és az alapvető jogokról szólva Bettel elmondta: „az Európai Unió nem arról szól, hogy becsapjuk az ajtót, és azt mondjuk, mindenki gondoskodik a saját magáról, mivel közös megoldásokra van szükségünk, egyedül nem sok mindent lehet elérni”.

„A mai Európai Unióban azt akarjuk-e üzenni, hogy még több falat akarunk?  Európa a falak és korlátok lebontásáról szól. Nem szabad elkövetnünk a múlt hibáit – hívta fel a figyelmet, emlékeztetve hogy Európát a múltban vasfüggöny választotta ketté.

Az miniszterelnök szerint nyitottaknak kell maradni a világ többi része felé a beruházási áramlások tekintetében, és az EU-nak meg kell védenie magát a protekcionizmussal szemben.

Korábban írtuk

”Luxemburg a nyitottságot a stratégiai autonómia, a nyitott piacok, az egyenlő versenyfeltételek alapjának tekinti, és az éghajlati és emberi jogi kérdések mindig is a jólétünk részét fogják képezni. A protekcionizmus szegényebbé tesz, és végső soron függővé is tesz a másiktól„ – jelentette ki.

Bettel a migrációval kapcsolatban, egyetértett azzal, hogy jobban kell szabályozni a schengeni térségbe való belépést, de kiemelte, hogy az európaiaknak jogi és erkölcsi kötelességük, hogy lehetőséget biztosítsanak a nemzetközi védelmet kérőknek.

”A határfalak építése nemcsak költséges és politikai szempontból megkérdőjelezhető, de nem is hatékony az illegális migráció megállításában. Javítanunk kell külső határaink felügyeletét, és nemzetközi partnerekkel együtt kell működnünk olyan kérdésekben, mint a visszaküldés vagy a migrációs áramlások kezelése, illetve az illegális migráció kiváltó okainak kezelése és a legális migráció lehetőségeinek megteremtése„ – fogalmazott, hozzátéve hogy a közös európai migrációs politikának igazságosnak és szolidárisnak kell lennie.

A luxemburgi kormányfő beszédében kitért a magyar gyermekvédelmi törvényre, és az LMBTIQ közösséghez tartozók jogainak tiszteletére szólított fel.

”Ha valaki ebben a parlamentben azt gondolja, hogy azért lettél homoszexuális, mert olyan adást néztél a tévében, vagy olyan dalt hallgattál, akkor az nem ért semmit. A legnehezebb dolog egy homoszexuális számára az, hogy elfogadja önmagát. Nem kérünk szánalmat, nem kérünk szolidaritást, nem kérünk együttérzést, csak tiszteletet„ – hangsúlyozta Bettel, aki maga is vállaltan meleg.

Hozzátette, ”a homoszexuálisok megbélyegzése, és azt állítani, hogy szexuális orientációjuk az oktatás, a kultúra és az audiovizuális ágazat hibája, ellentétes azzal, amit az Európai Unió jelent, a nyitottsággal és a toleranciával„.

”Szégyellem, hogy egyes politikusok a kisebbségek rovására akarnak szavazatokat nyerni, ez már megesett történelmünk folyamán„ – jelentette ki.

Deutsch Tamás a Fidesz EP-képviselő Xavier Bettel beszédéhez fűzött felszólalásában elmondta: Luxemburg az európai közösség egyik alapítója, Magyarország különös tisztelettel viszonyul az országhoz. Mint mondta, tisztelettel hallgatta a luxemburgi miniszterelnököt, amikor megtalált és vállalt homoszexuális önazonosságáról beszélt, és ezzel összefüggésben szót emelt a megbélyegzés ellen. Hozzátette azonban, hogy az eltérő meggyőződéssel, szexuális orientációval vagy politikai véleménnyel rendelkezőket nem szabadna megbélyegeznie. 

”Tisztelettel arra kérem, hogy valótlanságot állítva, a magyar gyermekvédelmi törvényt ne minősítse homofób törvénynek, mert a magyar gyermekvédelmi törvény egyetlenegy dologról szól, hogy lehet megvédeni a szülők gyermekek nevelésére vonatkozó elidegeníthetetlen jogát„ – húzta alá Deutsch Tamás.