A sárgamellényesek haragja arról tanúskodott, hogy „nem adtuk fel” – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök hétfői újévi üzenetében.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A televízióban elmondott beszédében az elnök úgy vélte, hogy az ötéves elnöksége elején elindított reformok „eredménye” nem várhatók azonnal, és a türelmetlenség, amelyben ő is osztozik, nem indokolja, hogy felhagyjanak velük.

Az üzemanyagadó emelése ellen tiltakozásba kezdő sárgamellényesek említése nélkül az államfő szólt „a mély gyökerű megosztottságról és az igazságtalanságok, a néha érthetetlen globalizáció, a túl bonyolulttá váló és a jó szándékot nélkülöző közigazgatás elleni haragról, valamint a társadalom önazonosságát és értelmét megkérdőjelező mély változások elleni dühről”.

„Ez a harag számomra azt jelenti – bármilyenek voltak is a túlkapások és a rendbontások -, hogy nem adtuk fel. Országunk jobb jövőt akar építeni, amely a cselekvés és összetartozás új módszereinek kidolgozására való képességünkön alapul. Számomra ez volt 2018 tanulsága” – hangsúlyozta.

„Ne becsüljük alá magunkat, és ne hitessük el, hogy Franciaország olyan ország, ahol nincsen szolidaritás, ahol mindig többet kell költeni” – jelentette ki.  

Az államfő hangsúlyozta: „a köztársasági rendet önteltség nélkül biztosítani fogják”.

„Az, hogy egyesek azzal az ürüggyel, hogy a nép nevében szólnak (…) pedig valójában csak egy gyűlölködő tömeg szóvivői, amely képviselőkre, rendvédelmi erőkre, újságírókra, zsidókra, külföldiekre, homoszexuálisokra támad, ez egész egyszerűen Franciaország tagadása” – szögezte le az elnök.

Emmanuel Macron hozzátette, hogy „néhány napon belül” írni fog a franciáknak, hogy vázolja annak a nagyszabású nemzeti vitának a körvonalait, amely válaszolni fog a sárgamellényesek válságára.