A rangos nemzetközi fesztivál fődíját a „Berhault” című film (rendező: Gilles Chappaz és Raphaël Lassabl) nyerte, ez a 2004-ben tragikus körülmények közt elhunyt svájci hegymászó, Patrick Berhault pályafutását mutatja be.

A legjobb extrémsport-filmnek járó elismerést egy magyar alkotás, az Adrenaline and Turbulence című dokumentumfilm nyerte. Az 50 perces, angol nyelvű film két magyar siklóernyős pilóta, Kézi Gábor és Takáts Pál történetét mutatja be. A két műrepülő pilóta 2006-ban robbant be a nemzetközi élvonalba, a Svájcban rendezett világbajnokságon szinkronban negyedikek lettek, Takáts a 7. helyet szerezte meg. Egy évvel később 2007-ben Takáts megnyerte a világkupát, maga mögé utasítva a sportág legendás alakjait.

„A műrepülés számomra három dimenziós tánc. Amikor sebességet gyűjtök egy manőverhez, akkor életem legtudatosabb és legszebb pillanatait élem át. Ilyenkor a testem és a gondolataim teljes összhangban vannak” – vallja a történet másik hőse, Kézi Gábor.

A két fiatalember karrierje különös – ezt a sportágat a hegyi nemzetek dominálják. Itthon kevés a gyakorlóhely, a sajtó pedig csak a baleseti rovatban foglakozik az extrém sportágakkal. Pál és Gábor hallatlan kitartással edzettek, sok sok nélkülözés árán jutottak el a versenyekre. Az Adrenaline and Turbulence című dokumentumfilm a tehetség kibontakozását vizsgálja.

Alkotók:

Kollmann András – rendező

Fodor Sarolta – producer

Kollmann András, Magyari Zsolt – operatőr

Gothár Márton – vágó

Pálfi Szabolcs, Czeglédi Attila – animáció

A fesztivál honlapja:

www.fifad.ch