Ha Orbán Viktor valóban ismét megakadályozza, hogy a februári csúcstalálkozón megállapodás szülessen [a költségvetésről és az Ukrajnának szánt ötvenmilliárd euróról], akkor a 7. cikk alkalmazása Magyarország szavazati jogának megvonására valós lehetőséggé válhat − idéz az írás egy név nélkül nyilatkozó uniós diplomatát.

Hirdetés

Csakhogy épp ugyanezen portálon jelent meg néhány nappal ezelőtt egy másik cikk, amelynek szerzője, a magyar kormányt többször hevesen támadó, Amerikában élő szlovák kutató, Dalibor Rohac rámutatott, hogy a szavazati jog elvétele fantázia. Ahhoz ugyanis a többi ország egyhangú hozzájárulása kellene, ami erősen kétséges. Nem egy tagállami vezető fejében fordulhat meg a gondolat, hogy vajon ki lesz a következő.

Ráadásul a legbefolyásosabb uniós tagállamok közül sem mindenki tartja jó taktikának Magyarország folyamatos büntetését. Emmanuel Macron francia elnök például az elmúlt hetekben többször is a jelét adta, hogy nyitott a párbeszédre. Decemberben munkavacsorán fogadta Orbán Viktort Párizsban, a Politico információi szerint pedig azóta többször is tettek titkos látogatást Budapesten a francia vezetés képviselői.

Korábban írtuk

A cikk írója szerint az Európai Unió évek óta próbálja kordában tartani Magyarország demokratikus visszafejlődését, visszatartva a támogatásokat, amikor az ország eltávolodik a blokk liberális értékeitől. Ezzel a gondolatmenettel – többek között – az a probléma, hogy nem segélyekről van szó, hanem az országnak az unió alapszerződése alapján járó forrásokról.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Magyar Nemzet honlapján olvashatnak.