A három halálos áldozatot követelő liege-i támadás feltételezett elkövetője már a merénylet előtti éjszakán meggyilkolt egy embert Belgiumban – közölte szerdán Jan Jambon belga belügyminiszter.

Fotó: MTI/EPA/Michel Tonneau

A tárcavezető a belga RTL-nek adott interjújában megerősítette, hogy a Marche-en-Famenne településen keddre virradóra elkövetett gyilkosság is a 31 éves Benjamin Hermann nevű férfi műve.

Michael Wilmet holttestét néhány órával a kedd délelőtti liege-i mészárlás előtt találták meg. A férfi korábban Hermann rabtársa volt. Sajtóhírek szerint halálát kalapácsütések okozták, a gyilkos fegyvert megtalálták a tettes autójában, Liege-ben.

Benjamin Hermann, akit hétfőn engedtek ki a börtönből kétnapos eltávozásra, másnap hátulról késsel rátámadt két járőrre az ország keleti részében található Liege központjában, elvette egyikük pisztolyát, majd agyonlőtte őket, valamint egy civilt is, aki a közelben ült az autójában.

A merénylő ezután egy közeli iskolához menekült, ahol túszul ejtett egy takarítónőt. A különleges egységek tagjai végül agyonlőtték a támadót, aki az akció során négy rendőrt megsebesített.

Eric Van Der Sypt, a belga szövetségi ügyészség szóvivője arról számolt be szerdán, hogy a férfi többször is azt kiáltotta, hogy „Allahu Akbar” (Allah hatalmas), mielőtt lelőtték. A vádhatóság terrorcselekmény, illetve terrorista gyilkossági kísérlet miatt indított nyomozást, de a támadó indítéka egyelőre ismeretlen.

A szóvivő hozzátette, a tettes holttestén toxikológiai vizsgálatot fognak végezni.

„Elszigetelt esetről van szó, az elkövető nem volt tagja semmilyen hálózatnak, nem kapott senkitől utasításokat, ezért nincs is szükség a terrorkészültségi szint fokozására” – szögezte le Jambon.

A nőt kórházba szállították, ahol Fülöp belga király, Charles Michel kormányfő és Jambon is meglátogatta. „Nagyon bátran viselkedett, elképzelhető, hogy segített megakadályozni a további vérontást az iskolában” – mondta a belügyminiszter.

Egyes híradások szerint a férfi neve közvetetten a biztonsági szolgálatok által ismert szélsőséges iszlamistákról szóló aktákban is szerepel.

Liege-ben szerdán egyperces néma csenddel fognak emlékezni az áldozatokra.