Már azt is tudják, mit eszünk!
A Német Táplálkozási Társaság (DGE) megállapította, melyek azok a makacs társadalmi csoportok, amelyeknek tagjait nem lehet leszoktatni a húsevésről. A férfiak, közülük is az idősebbek, a sokgyermekesek és az alacsony végzettségűek tartoznak közéjük, legalábbis a Frankfurter Rundschau által közölt tanulmány szerint.Nem lehet lebeszélni a húsevésről és a tejivásról őket, pedig a lap által megszólaltatott szakértők szerint a hús és a tejtermékek fogyasztása nemcsak egészségtelen, de árt a bolygónak is.
A Bambergi Egyetem és a berlini Emmanuel Kórház is azt kutatta, hogyan lehetne áttérni a döntően növényi alapú táplálkozásra. A végeredmény a tanulmány szerint kijózanító: igencsak csekély azoknak a száma, akik nyitottak a húsról való lemondásra. Közéjük tartoznak a nők, a fiatal generációk tagjai és a magasabb végzettségűek. A felmérés 4065 fő online megkérdezésével készült a 18-75 évesek körében.
A DGE ajánlása szerint a húsfogyasztást heti 30 dekagrammra (két kisebb szelet rántott hús/hét), a tejtermékekét napi 40 dekagrammra kellene csökkenteni. Emellett még heti egy tojás megengedett.
A DGE elnöke, Bernhard Watzl professzor szerint változtatnunk kell a táplálkozásunkon, ha egészségesek akarunk maradni és a környezetünket is védeni akarjuk.
Többen kritizálták a fenti ajánlást, többek közt a Német Orvosi Akadémia, amely szerint a DGE ajánlása súlyos tévedéseket tartalmaz és követése hiánybetegségekhez vezet.