Hirdetés

Hihetetlen, de igaz: a népszerű adventi naptár mintájára megjelent Németországban a ramadánnaptár, vagyis a Ramadankalender. Állítólag már húsz éve ott van a piacon, de az idén elárasztották vele a nagy bevásárlóközpontokat. Az eddig csak a muszlimoknak szánt naptár elterjesztése most tömeges méretekre kapcsolt: a dömping célja, hogy a nem muszlimok is vigyék. Mivel „elősegíti az integrációt, és játékosan elkalauzolja a gyerekeket más népek, más kultúrák szokásai­ban”, ezzel is hozzájárulva a „látszólag különböző, ám mégis hasonló hagyományok megértéséhez” – írja az osztrák Mimikama.at, „az okos üzleti ötlet” egyik reklámozója.

A ramadánnaptár megtévesztésig hasonlít az adventi naptárhoz: mindennap ki kell nyitni egy ablakot, és kivenni belőle a csokit vagy valami más, apró ajándékot. A gyerekeknek szánt naptár 7,36-tól 29,99 euróig kapható a nagyobb bevásárlóközpontokban, például a Kaufland üzleteiben.

A ramadánnaptár német találmány, és szó sincs iszlamizációról – állítja a portál. Épp ellenkezőleg: ez a termék inkább „a kereszténység terjesztését célozza”, mivel az üzleti ötletet az adventi naptár adta. Ennél nagyobb szemtelenséget ritkán olvasni, hacsak nem a Kandil.de oldalon, ahol további bazári ötleteket adnak például saját készítésű ramadánnaptár összeállításához, a ramadán böjti hónap ünnepélyes megéléséhez, és munkafüzeteket is ajánlanak nem muszlim gyerekeknek, illetve vegyes összetételű iskolai osztályoknak.

Idejében meg kell kezdeni az átnevelést. Hasonló agymosásra eddig csak a kommunizmus volt képes. Az elvtársak is gyorsan kapcsoltak, amikor a keresztelőből névadó ünnepség, a tízparancsolatból az úttörők 12 pontja, a keresztény beavatási szertartásokból kisdobos-, úttörő- és KISZ-tag-avató ünnepségek lettek.

De ez itt piacgazdaság. Az idei év újdonsága a ramadánnaptár könyv formájában, illetve ramadán-határidőnapló felnőtteknek. Az első ramadánnaptáram, illetve a Ramadán napról napra című munkafüzet.

Ezenfelül kapható még ramadán-üdvözlőlap, színes boríték, papírcsillag, papírvirág, rejtvény, számok és betűk 1-től 30-ig latin és arab írásjelekkel, memóriajáték, ünnepi girland, asztali laterna és cukormecset. Szabad a vásár.

Közben Ausztria is rúgott egy hatalmas öngólt. A muszlimok nagy örömére egy új rendelet szerint az országban az idén először nem volt munkaszüneti nap Krisztus kereszthalálának napja, nagypéntek. Sebastian Kurz kancellár a döntését azzal indokolta, hogy ez a lakosság 96 százalékát nem érinti. A kancellár szerint tehát az osztrákok mindössze négy százaléka keresztény, a többi muszlim vagy ateista.

Kurz kancellár úr azonban tévedett. Döntése nyomán hatalmas tiltakozás kezdődött Bécsben. Ettől nem lett népszerű, de úgy tűnik, neki fontosabb, hogy a németekhez igazodjék: nehogy megsértsék a muszlimok érzékenységét… Akik viszont keresztény templomok, temetők, kegyhelyek elleni támadások egész sorával válaszolnak ezekre az „okos, ügyes, megértő és kegyes” gesztusokra.

„Szétverték, lefejezték, felgyújtották” – írják évek óta a helyi német lapok. 2017-ben például több mint száz vandál támadásról adtak hírt: kereszteket döntöttek le a templomtornyokról, feszületeket gyaláztak meg, oltárokat, temetőket rongáltak meg. Egyetlen év alatt közel negyedével nőtt Németországban a keresztényellenes támadások száma.

Bajorországban még ennél is rosszabb a helyzet. Eddig kétszáz olyan templomrongálásról tudnak, amelyek mindegyike a keresztény jelképek ellen irányult. Bibliákat gyújtottak fel, összetörték az oltárt, a templomajtókat iszlám feliratokkal (Allah akbar!) gyalázták meg, Jézus-szobrokat fejeztek le. A tettesek kilétéről csak annyit lehet tudni a rendőrségi beszámolók alapján, hogy „vandál fiatalok” állnak a rongálások hátterében.

Alsó-Szászországban, Grafingban, a Szent Leonhard-templomban levágták egy szent kezét, és felgyújtották az oltáron. Az oltárkép is megsérült. Passauban a Szent Antal-templomban széttörték a feszületet, és megpróbálták felgyújtani a faoltárt. Augsburgban a dómot, a Moritz-templomot és az evangélikus Ulrich-templomot „Allah akbar!” feliratokkal mázolták be. Észak-Rajna–Veszt­fá­liá­ban ötven szobrot gyaláztak meg. A főtemplomban az oltárra vizeltek és az épületben végezték el a dolgukat, miközben szakrális jelképeket rongáltak meg. Lünenben ledöntötték a húsvéti gyertyát. Egyre több egyházkerület látja el riasztókkal, kamerákkal a templomait, a nagyobb székesegyházakat biztonsági szolgálat őrzi. Ahol erre nincs mód, zárva tartják a templomot.

Az utcai feszületek, Mária-szobrok sincsenek biztonságban. Jellemzően vagy lefejezik őket, vagy levágják és felgyújtják a végtagjaikat. A támadások a keresztény ünnepek közeledtével felerősödnek. A temetőket sem kímélik. Hannoverben például 75 márványsírt vertek szét egyetlen éjszaka alatt apró darabokra. A muszlimok gyakran megzavarják a körmeneteket, belekötnek a miséről hazafelé tartó hívekbe.

A keresztények a menekülttáborokban sincsenek biztonságban: a muszlimok rendszeresen zaklatják őket, megpróbálják rájuk erőltetni a saját vallási szokásaikat, például a ramadáni böjtöt. Azokat a keresztényeket pedig, akik az iszlámból tértek át, kivégzéssel fenyegetik.

Gyakorlatilag a legtöbb ilyen támadás elkövetője ismeretlen marad a hatóságok előtt. Ha pedig mégis kiderül, hogy az illető muszlim bevándorló volt, a sajtóban szinte kivétel nélkül a tettes mentális állapotára hivatkoznak.

Közben az elmúlt két évtizedben ötszáznál is több katolikus templomot számoltak fel Németországban. A Katholisch.de katolikus hírportál valamennyi egyházmegyéből kért adatokat a bezárt, eladott, vallási használatból kivont, de egyházi tulajdonban megtartott és a lebontott templomok és kápolnák számának alakulásáról. Két püspökség nem tudott adatokkal szolgálni, de így is biztos, hogy legalább ötszáz templom működését szüntették be az elmúlt évtizedekben. Az épületek egy részét eladták, és sok templomnak új funkciót talált az egyház. Nagyjából egyharmadukat, 140 épületet le is bontottak.

A befogadásból meghátrálás, az integrációból önfeladás, a hagyományokból ízléstelen hamisítás lett. Miközben a német gyerekek mit sem sejtve nyitogatják az ártatlannak tűnő ramadánnaptár ablakait az esti csoki reményében, a sátáni terv az eddig még békés Európa keresztre feszítését készíti elő.