„A Kijevben aláírt megállapodás azt mutatja, hogy Ukrajnának szó szerint nincs esélye arra, hogy tárgyalások útján kilépjen a konfliktusból, alku tárgyává tették az országot az angolszász kalandokban, megtartva őt a jelenlegi euroatlanti és oroszellenes konfrontációs pályáján” – mondta Zaharova.

Hirdetés

„Az ukránoknak egyszerűen egy sor fényes csomagolásba kötött ígéretet adtak át, többnyire tanácsadási és tanácsadói segítségről, mindezt szép biztosítékokkal keretezve Ukrajna támogatásáról, amelyeknek nincs jogilag kötelező erejük” – tette hozzá.

Hangot adott álláspontjának, miszerint London a gesztussal igyekezett elejét venni annak, hogy a többi G7- és NATO-ország elveszítse érdeklődését Ukrajna iránt, amelyet a brit fél továbbra is Oroszország ellen felhasználható geopolitikai eszköznek tekint.

Korábban írtuk

A lengyel vezetés azon kijelentéseire reagálva, melyek szerint Varsó kész német katonai egységeket telepíteni az országba, Zaharova arra figyelmeztetett, hogy NATO katonai potenciáljának „provokatív” megerősödése Oroszország és Fehéroroszország Szövetségi Államának határai közelében destabilizációhoz vezet, és nem marad megfelelő ellenlépés nélkül Moszkva részéről. Emlékeztetett arra, hogy Lengyelországban már mintegy 10 ezer amerikai katona állomásozik, emellett a NATO-nak van ott még egy többnemzetiségű, amerikai, brit, román és horvát katonákból álló taktikai csoportja is.

Gonzalo Lira amerikai állampolgárságú blogger és újságíró ukrán börtönben bekövetkezett halálát kommentálva „elborzasztónak” nevezte azoknak az oroszoknak a számát, akik Ukrajnában raboskodnak. Dmitrij Poljanszkij orosz ENSZ-nagykövet korábban azt mondta, hogy az ukrán börtönökben száz-, ha nem ezerszámra vannak olyan foglyok, akik Lirához hasonlóan kritikusan ítélik meg Ukrajna politikáját.

Zaharova azzal vádolta meg a balti államokat, hogy a területükön élő orosz ajkúak tömeges deportálásának előkészítésével szándékoznak megoldani az „oroszkérdést” és a XXI. században példátlan tömeges hontalanproblémát.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség idézte Maira Rozét, a lett állampolgársági és migrációügyi hivatal vezetőjét, aki kijelentette, hogy csaknem ezer orosz nemzetiségű lakos kapott ismételten arra vonatkozó figyelmeztetést, hogy kitoloncolják, ha nem felelnek meg a tartózkodási engedély követelményeinek. Egyébként szombaton deportálták Lettországból a 82 éves, orosz nemzetiségű Borisz Katkovot, amiért nem tette le a lett nyelvvizsgát. Eközben a felesége, a gyerekei és az unokái maradhattak az országban.