Ostobaság Magyarország uniós tagságának megvonásáról beszélni – mondta Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke szerdán a ZDF német országos köztelevíziónak.

Fotó: MTI, archív

A német szociáldemokrata párt (SPD) politikusa kiemelte: Orbán Viktor magyar miniszterelnök „a provokáció nagymestere”, a napokban „nihilistának, és tudom is én, még minek” nevezte őt, Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét és más politikusokat, köztük az EP liberális frakciójának vezetőjét, Guy Verhofstadtot.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter erre reagált, amikor Magyarország uniós tagságának megvonásáról beszélt. Ez a reakció ugyan „érzelmileg érthető”, de „hogyan akarjuk kizárni Magyarországot, amikor azt sem tudjuk, hogy a briteknek miként kellene távozniuk” az EU-ból?

Ez az egész „tiszta ostobaság” – mondta Martin Schulz.

Fotó: http://www.shutterstock.com/illusztráció

Hozzátette, hogy pénteken találkozik Orbán Viktorral, és arról beszél majd vele, hogy „nincs értelme a kölcsönös provokációnak”, mert az emberek nem azt várják a politikusoktól, hogy egymást provokálják, hanem azt, hogy megoldják a problémákat.

Meg kell oldani például az adóelkerülés problémáját, gondoskodni kell arról, hogy adózzanak végre a milliárdos nyereséget termelő multinacionális vállalatok. Így egyebek között arra is több pénz lenne, hogy „a városok és községek” jobban megbirkózzanak a menekültválsággal – tette hozzá az EP elnöke.

Az ilyen ügyekre kell összpontosítani, az pedig „nem vezet semmire”, ha a politikusok egymás provokálásával vagy azzal foglalkoznak, hogy „ki kit hajít ki” az EU-ból – hangoztatta Martin Schulz.

Jean Asselborn a Die Weltben kedden közölt interjúban kiemelte, hogy elfogadhatatlan az uniós alapértékek súlyos sérelme, ezért ideiglenesen vagy véglegesen ki kell zárni az EU-ból az olyan tagokat, mint Magyarország, ahol „kerítéseket építenek háborús menekültek ellen”, vagy ahol megsértik a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét.

MTI

Fotó: MTI, shutterstock