Fotó: ShutterStock.com/A-photographyy
Hirdetés

Meghatározatlan ideig – legalább három hétig – tartó szigorítások léptek hatályba Szlovákiában december 19-én reggel öt órától. A december 16-án elfogadott rendeleteket Marek Krajčí egészségügyi miniszter jelentette be, aki a rendkívül súlyos helyzettel indokolta a korlátozások bevezetését. A kormányintézkedés értelmében egésznapos kijárási tilalom lesz északi szomszédunknál, amely alól csak a munkába járók mentesülnek, valamint azok, akik élelmiszert vagy üzemanyagot mennek vásárolni, illetve a postára vagy bankba ügyet intézni.


Olaszország szintén bezár. A Giuseppe Conte vezette kormány teljes zárlatot – egész napos kijárási tilalmat – rendelt el az ország egész területén. A totális lezárás kifejezetten a december 24–27., és a december 31. és január 6. közötti időszakra vonatkozik. Közterületen tartózkodni csak munkavégzés céljából engedélyezett, illetve sürgősségi esetekben. Az élelmiszerboltok, patikák, dohányboltok, fodrászatok kivételével bezárnak a kereskedelmi egységek, vendéglői házhozszállítás pedig este 10-ig működhet.

A teljes zárlat alatt azonban reggel öt óra és este tíz között napi egy alkalommal engedélyezett a rokonlátogatás. A családi rendezvényeken a maximum létszámába nem számítanak bele a tizennégy évnél fiatalabbak, a fogyatékkal élők és az ellátásra szorulók.

Enyhítésként december 28. és 30. között, valamint január 4-én az egész országban feloldják a napközben érvényes kijárási tilalmat. Azonban a települések közötti közlekedés továbbra is tilos marad. A mélyen vallásos Olaszországban nem meglepő azonban, hogy a templomok nyitva maradnak. Szentmisékre viszont csak a lakóhelyhez legközelebbi templomba lehet elmenni.


A járványügyi helyzet romlása miatt a dán kormány is újabb szigorításokat vezetett be a karácsonyi ünnepek idejére. Erre azután került sor, hogy a dán hatóságok jelzése alapján az ország elérte a négyes, vagyis az egyik legmagasabb kockázati szintet. A szigorítások értelmében december 25. és január 3. között kizárólag az élelmiszerüzletek és gyógyszertárak tarthatnak nyitva Dániában. A karácsonyi és újévi ünnepek alatt az országon belüli utazást nem javasolják a szakemberek. Különösen a főváros elkerülésére kérik a polgárokat, mivel az országban itt a legmagasabb a fertőzöttek száma.


Franciaországban nemrég enyhitettek a korlátozásokon, de már levegőben lóg az újabb szigorítás esélye. November végén arról számoltak be a lapok, hogy december 15-én Franciaországban feloldják a járványügyi korlátozásokat. Emmanuel Macron személyesen jelentette be, hogy december közepén kinyithatnak a boltok, a színházak és a mozik is újra működhetnek, illetve a templomok liturgikus élete is visszatér a normális kerékvágásba. A lakhelyelhagyási tilalom pedig csak este 9 órától reggel 7-ig maradt érvényben, napközben szabadon lehet közlekedni. Az ünnepek alatt, tehát december 24. és 31. között azonban egyáltalán nem lesznek kijárási korlátozások.

Korábban írtuk

A Magyarországon élő francia-magyar Almássy Ferenc elmondása szerint azonban az enyhítések nem biztos, hogy hosszú életűek lesznek. A fokozatos nyitást követően ugyanis a francia sajtó a fertőzések számának emelkedéséről számolt be, néhány napja pedig az angliai események okoznak általános aggodalmat az országban. A helyzetre a kormánynak is reagálnia kellett, Dover és Calais között két napra már elrendelték a járműforgalom tilalmát. Franciaországban most mindenki arra számít, hogy még az év vége elött újra országos szintű karantént jelentenek be.


Az előbb említett „angliai események” alatt azt értettük, hogy Londonban, illetve Délkelet- és Kelet-Angliában megjelent a koronavírus mutációja. Hogy az új vírustörzs miben más, mint az eddig ismert változata? Szakemberek számításai szerint nagyjából 70 százalékkal fertőzőbb. Egyelőre semmi sem utal arra, hogy súlyosabb tüneteket okozna a mutálódott vírus, azonban bajnak éppen elég, hogy egy esetleges gócpont kialakulása azonnal túlterhelné bármelyik európai ország egészségügyi rendszerét.

A helyzetet a brit kormány is komolyan veszi, azonnal döntés született arról, hogy Londonban, illetve Délkelet- és Kelet-Anglia egyes részein az érvényes háromfokozatú készültségi rendszert egy negyedik fokozattal egészítik ki az új vírustörzs jelentette veszély miatt. Vasárnap éjféltől pedig új korlátozóintézkedések léptek hatályba az érintett területeken. A szabályok értelmében 4-es szintű készültség alatt álló régiókban teljes kijárási tilalom lesz karácsonykor, illetve a veszélyhelyzet alatt tilos elhagyni az érintett területeket, az emberek csak külső helyszíneken találkozhatnak, ahol legfeljebb kettő, külön háztartásban élő ember érintkezhet. A szigorítások azért is érinthetik érzékenyen a brit polgárokat, mivel a kormány a hetekkel korábban jelentős enyhítéseket vezetett be.


Németországban is további korlátozásokat vezetett be a szövetségi kormány. A szigorítások oka, hogy a koronavírusos megbetegedések és halálesetek száma negatív rekordokat döntött az utóbbi időben. Németországban november óta folyamatosan drasztikus ütemben romlanak a fertőzési statisztikák mutatói.

December 16-ától az élelmiszerek és alapvető szükségleti cikkeket árusító boltokon kívül minden üzletet zárva kell tartani. Az élelmiszerboltok csak élelmiszeripari termékeket adhatnak el, újév előtt megtiltották a tűzijátékok árusítását, illetve tilos lesz a köztéri alkoholfogyasztás. Egy pohár köztéren elfogyasztott forraltbor is több száz eurós bírságot vonhat maga után. A kormány felkérte a munkaadókat, hogy amennyiben lehetséges, tegyék lehetővé az otthoni munkavégzést. Legfeljebb két háztartás tagjai találkozhatnak, a 14 éven aluli gyermekek azonban Németországban sem számítják bele az öt emberre maximalizált létszámba. 

A gyülekezési korlátozást december 24-től 26-ig ideiglenesen lazítják, ugyanis az ünnepre minden háztartás számára engedélyezett, hogy négy embert vendégül lásson, viszont az enyhítés csak a közeli hozzátartozókra vonatkozik. Szilveszter és újév napján azonban újra gyülekezési tilalmat vezetnek be az egész országban.