Salvini kifejtette, olyan érzése van, mintha az olasz biztos nem az olasz, hanem egy másik nemzeti válogatott mezével játszana az európai pályán. „Tanácsok helyett csak panaszt és bírálatot fogalmazott meg” – mondta a jobboldali Liga párt vezetője, aki a jelenlegi római kormányban az infrastrukturális és közlekedési tárcát vezeti.

Hirdetés

Az Il Tempo napilap szervezte politikai találkozón felszólaló Salvini úgy vélte, alapvető jelentőségűnek számít, hogy a biztosok az egész európai közösség és országuk érdekeit védjék. Paolo Gentiloni korábbi olasz miniszterelnök, a baloldali Demokrata Párt (PD) politikusa 2019 foglalta el az uniós biztosi széket.

Matteo Salvini hozzátette, a jövő júniusban esedékes európai parlamenti választás döntő lesz egy új egyensúly megteremtésére a parlamentben és az Európai Bizottságban. Kijelentette, az otthon- és munkahelyteremtés, a közlekedés, a biztonság, a migráció tekintetében a következő európai törvényhozás képviseli majd a különbséget „élet és túlélés között”.

Példaként említette a műanyagra kivetett európai adót, amely szerinte az egyébként kiemelkedően környezetvédő olasz ipart hivatott sújtani.

Salvini hozzátette, reméli, hogy az eddig az európai zöld megállapodási programért felelős Frans Timmermans győz a hollandiai választásokon, és akkor csak Hollandiában „okoz kárt, és nem egész Európában”.

Timmermans augusztus 22-én mondott le az Európai Bizottság alelnöki posztjáról, hogy indulhasson a novemberben esedékes holland választásokon.

Korábban írtuk