A spanyol kormányfő és az osztrák kancellár szerint szükség van arra, hogy megerősítsék az Európai Unió és Afrika kapcsolatát – áll a spanyol miniszterelnöki hivatal közleményében, amelyet Pedro Sánchez és Sebastian Kurz szerdai madridi találkozóját követően juttatott el az MTI-nek.

Fotó: MTI (archív, illusztráció, szerk.)

A tájékoztatás szerint a megbeszélés egyik fő pontja az Európát érintő migrációs kihívás volt; a két ország vezetői egyetértettek abban, hogy fokozni kell a támogatást és az együttműködést a migrációs áramlást kibocsátó országokkal, valamint a tranzitországokkal, különösen Marokkóval.

Emellett az afrikai kontinens fenntartható fejlődése érdekében meg kell erősíteni a kapcsolatot az EU és Afrika között egy olyan európai stratégián keresztül, amely kedvez a gazdasági és társadalmi növekedésnek az afrikai államokban.

A közlemény kitért arra, hogy a spanyol miniszterelnök a találkozón hangsúlyozta: a migrációs kihívás egy globális kérdés, amely az uniós tagállamok közötti szolidaritáson, felelősségen és együttműködésen alapuló európai választ igényel.

A megbeszélésen Sebastian Kurz ismertette az osztrák uniós elnökség prioritásait, továbbá kitértek Nagy-Britannia EU-ból való kiválásának kérdésére (Brexit), és az Európai Unió új költségvetése is szóba került egyebek mellett.

Az osztrák kancellár a szeptember 19-20-án Salzburgban tartandó informális EU-csúcstalálkozó előkészítése alkalmából tett látogatást a spanyol fővárosban, ahol a kormányfő mellett VI. Fülöp spanyol királlyal is találkozott.