Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Jonas Ekstromer
Hirdetés

Ulf Kristersson egy szerdai sajtótájékoztatón bejelentette: legkésőbb pénteken nyilvánosságra hozza az új svéd kormány névsorát.

„Elméletben készen állunk” – fogalmazott Kristersson, hozzátéve, hogy az új kabinet jövő héten foglalhatja el hivatalát.

A jobboldali Mérsékelt Párt elnöke csaknem egy évtizedes szociáldemokrata kormányzást követően kapott felkérést a kormányalakításra.

A várakozások szerint Kristersson a Kereszténydemokratákkal és a Liberálisokkal együtt kisebbségi kormányt alakíthat. A jobboldali koalíciót kívülről támogathatják a bevándorlásellenes Svéd Demokraták, amely a második legerősebb párt lett a parlamentben – írja a Reuters hírügynökség.

Korábban írtuk

Kristersson a korábban megszabott határidő napján, szerdán találkozott Andreas Norlén svéd házelnökkel, aki további két nap haladékot adott neki a kormányalakításra. A kabinet hivatalba lépéséhez a 349 fős parlamentnek előbb meg kell szavaznia a kormánynévsort, amelyre jövő hétfőn kerülhet sor.

A Mérsékelt Párt, a Kereszténydemokraták, a Svéd Demokraták és a Liberálisok 176 mandátumot szereztek a baloldali pártok 173 képviselői helyével szemben a szeptemberi parlamenti választásokon.