„A kormány jóváhagyta a megállapodás első szakaszának nagy vonalakban megfogalmazott tervezetét, amelynek értelmében legalább 50 elrabolt embert – nőket és gyerekeket – szabadon engednek és négy napra a harcokban szünet lesz” – derült ki az AFP francia hírügynökséghez eljuttatott héber nyelvű kormányzati közleményből. A túszok kiszabadításáról szóló megállapodás „a helyes döntés” – mondta Benjámin Netanjahu miniszterelnök kedd este, a kabinet ülésének kezdete előtt, amely szerda kora reggel már engedélyezte a megállapodást.

Hirdetés

Mintegy 240 embert raboltak el a Gázai övezetet uraló iszlamista mozgalom október 7-i, Izrael elleni véres támadása során.

Iszmáil Háníje, a Hamász egyik legfőbb vezetője előrehaladásról számolt be a tárgyalásokon, üdvözölte a „humanitárius fegyverszüneti” megállapodást, leszögezve, hogy „e megállapodás rendelkezéseit az ellenállás víziójával összhangban fogalmazták meg”. „Közeledünk egy háromoldalú megállapodás megkötéséhez” – mondta korábban a Katarban száműzetésben élő Hamász vezető. A tárgyalásokhoz közel álló források szerint a megállapodás ebben az első szakaszban 50 túsz szabadon bocsátásáról rendelkezik, amely meghosszabbítható, cserébe 150 izraeli palesztin fogoly szabadon bocsátásáért.

E szakasz végén Izrael továbbra is arra a célkitűzésére összpontosít, hogy „felszámolja” a Hamászt, és ösztönözze a palesztin iszlamista mozgalom által fogva tartott többi túsz szabadon bocsátását – közölte az izraeli kormány. „Az izraeli kormány, az izraeli hadsereg és a biztonsági erők folytatják a háborút, hogy visszahozzák az összes elraboltat, felszámolják a Hamászt és biztosítják, hogy Gázából többé ne fenyegesse Izrael államot semmilyen fenyegetés” – írták a közleményben.

Korábban írtuk